Árrobbanás a legnépszerűbb tárhelyszoftver licenszelésében

Árrobbanás a legnépszerűbb tárhelyszoftver licenszelésében

A cPanel múlt héten jelentette be új árazási struktúráját ami többszörösére növelheti a licenszdíjakat

Az egyik legelterjedtebb és legszélesebb körben használt webtárhely és e-mail kezelő szoftver a cPanel, múlt héten jelentette be a licenszelési struktúrájának megváltozását 2019 szeptemberétől. Az eredeti bejelentés itt található meg: https://t.e2ma.net/message/2u6my9/mim6ohb

Eddig a legnagyobb csomag 45USD -be került havonta, szerverenként, amely korlátlan számú felhasználó kiszolgálását tette lehetővé. Az új licenszelési struktúrában, a havi 45 USD szerverenként csak 100 felhasználó költségét fedezi és a 100 felhasználó felettieket 0,20 USD/felhasználó/hónap áron kell kifizetni.

Ez konkrét számokra lebontva, egy 1500 felhasználót kiszolgáló szerveren:

– Licenszköltség 2019.08.31-ig: 45 USD/hónap.
– Licenszkültség 2019.09.01-től: 45 + 1400*0,20= 325 USD/hónap.

Az áremelkedés több mint 700% ebben az esetben.

Sok webtárhely szolgáltató nagyteljesítmű szerverekkel dolgozik, melyeken akár több felhasználó is kiszolgáltható, így az áremelkedés mértéke még nagyobb is lehet a szolgáltató infrastruktúrájától függően.

Ez természetesen nem jelenti azt, hogy minden, cPanelt használó webtárhely szolgáltató többszörösére fogja emelni az árakat de nagy valószínűséggel a többletköltségeket a felhasználók fogják megfizetni. A tárhelykezelő szoftver licensze szinte a legkissebb költség a a humán erőforrás és hardver árak mellett de egy ekkora áremelés már befolyásolja a felhasználó által fizetett éves vagy havi díjakat is.

Tudomásunk szerint sok cég már keresi az alternatívát, hogy lecserélje a cPanelt, kiküszöbölve a hasonló drasztikus áremeléseket.

menu
menu