Állami szigor miatt zárt be az Intel kínai webhelye

Állami szigor miatt zárt be az Intel kínai webhelye

Az Intel.com.cn domain működése felfüggesztésre került, ugyanis a processzor gyártó cégnek nem sikerült a kínai kormányzat szabályai szerint előírt újra regisztráláshoz szükséges adminisztrációt teljesíteni.

2005 márciusában a kínai informatikai minisztérium felszólította a helyi távközlési hatóságokat, hogy állítsanak össze egy adatbázist, ami tartalmazza minden olyan cég és magánszemély adatait, akik regisztrált domain névvel rendelkeznek Kínában. Az információkat a hivatal biztonsági osztálya használja fel a kínai Internet ellenőrizhetőségének növelése érdekében – közölte a minisztérium.
A feladat teljesülése érdekében a webcímek birtokosainak kérvénnyel kellett a hatósághoz fordulniuk, amely tartalmazta a rájuk vonatkozó információkat. Augusztusra, a minisztérium állítása szerint, mintegy 641100 kérelem érkezett, vagyis a domain tulajdonosok 95 százaléka tett eleget kötelezettségének (és nyert jogosultságot ezáltal a webcím további használatára).

A szolgáltató áll rendelkezésre

A domain szolgáltatást biztosító HiChina Web Solutions nyilatkozatában leszögezte, hogy azonnal visszaállítják az intel.com.cn elérhetőségét, amint az Intel teljesíti a szükséges adminisztrációt . Az eredeti regisztráció egyébként még 1999 októberében történt, és mindezidáig nem merült fel vele kapcsolatban semmilyen kifogás.

Az Intel nem aggódik

„Általában reklámjainkban nem használjuk a www.intel.com.cn domaint. Helyette az intel.com/cn címet használjuk a kínai piacon való hirdetéseken. Ennek ellenére meg fogunk tenni mindent a cím megszerzéséért.” – mondta Teddy Liu, a társaság kínai PR menedzsere.

Még annál is kíváncsibb

A domain tulajdonosok adatainak nyilvántartásán túl, a kínai kormány 2006 elejétől tervezi, hogy az országban található valamennyi mobiltelefon használót is regisztrációra kötelezi. Eleddig ugyanis személyes információk megadása nélkül vásárolhatott bárki SIM kártyákat. Az informatikai minisztérium felmérése szerint így 2005 októberében már 383 millió előfizető volt az országban.
Shanghai város vezetősége szeptemberben meg is kezdte a település mobiltelefon előfizetőinek regisztrációját a bűnözés elleni küzdelem részeként. Azonban a hatóságok szerint a bejelentkezést nem nagyon kellene erőltetni. Helyette inkább a helyi hatóságok jogosultsági körét kellene megnövelni, hogy a mobiltelefonokkal visszaélőkkel szemben erőteljesebben léphessenek fel.

menu
menu