Áldozatának köszönheti munkahelyét a domain spekuláns

A dél-afrikai Absa bank és az általa kiszemelt domaint bejegyző spekuláns közötti vita érdekes fordulatot vett.

A történet ott kezdődik, hogy a pénzintézet az absa.freemail.co.za domainhez tartozó oldalon ingyenes szolgáltatást kívánt indítani ügyfelei részére. Ennek létrehozásához a marketingesek is megindultak, azonban a bank "gépezetében" hiba akadt: hamarabb jelent meg a reklámokban a szolgáltatás lehetősége, mint ahogyan a nevet lefoglalták volna. Az absa.freemail.co.za domain így egy magánszemély, Nizaam Karjieker kezébe került. A bank rugalmasan kezelte a problémát és a meghirdetettekkel ellentétben a freemail.absa.co.za címen indították szolgáltatásukat, de bírósági úton is megkísérelték megszerezni a nevet.
Karjieker a jogi eljárásról tudomást szerezve a névről lemondott, a bank visszavonta kérelmét azonban nem számolt az állami bürokrácia sajátosságaival. Mivel spekuláló hősünk egy internetes szolgáltató cég alkalmazottja, így a nevet a munkáltatója által nyújtott szolgáltatás keretében jegyeztette be. A peres eljárás keretében így a munkáltató – mint regisztrátor – hivatalosan is értesült a történtekről és ezért felmondott a jó üzleti érzékkel megáldott alkalmazottjának.
A bank az elbocsátásról értesülve a Karjieker segítségére szaladt és közös sajtótájékoztatón hozták nyilvánosságra, hogy "szent a béke".

menu
menu