Aggasztó. 21 év után zsugorodik a magyar web

Aggasztó. 21 év után zsugorodik a magyar web

A .hu domain nevek száma első alkalommal csökkent.

1991. október 7-én hajnali kettő óra számít a hazai domain regisztrációs időszámítás kezdetének. Ebben az időpontban vették nyilvántartásba a .hu domaintér első webcímét, a sztaki.hu-t. Az azóta eltelt közel 21 esztendőben hónapról hónapra növekedett a bejegyzett .hu domain nevek száma. Az állomány növekedése töretlen és kiszámítható volt annak ellenére, hogy a magyar gazdaság növekvő vagy csökkenő pályán volt-e az adott időszakban. Havi átlagban 3-4000 domainnel bővült a .hu nevek állománya. Az idei év harmadik negyedéve – azaz az nyári időszak – mérései azonban jelentős visszaesésekről tanúskodnak.

 

Domain nevek száma (forrás: nic.hu)
Domain nevek száma (darab)
(forrás: nic.hu)

 

 

Először csökkenő minuszos az egyenleg

A .hu domaintér nyilvántartója, az Internet Szolgáltatók Tanácsa által publikált adatok szerint júniusban mindössze 861-gyel, júliusban 362-vel nőtt a bejegyzett webcímek száma. Augusztusban azonban olyan adatokat publikált a hazai nyilvántartó, amely mindeddig soha nem volt tapasztalható: csökkent a bejegyzett domain nevek száma. Szeptember első napján 352-vel kevesebb .hu webcím volt, mint egy hónappal azt megeleőzően.

 

.hu domain nevek számának változása (darab)

 

Okok és következmények

Az összes domain név – azaz a .com, .net és a többi végződés – összeségét elemezve megállapítható, hogy a növekedés töretlen. Az osztrák (.at) domain nevek esetében is tapasztalható volt az augusztusi visszaesés, azonban minuszba nem fordult a webcímek száma, csak a növekedés üteme tört meg. Lengyeloszrágban is szintén folyamatos az országkódos (.pl) domain nevek számának növekedése. A .hu domain nevek számának csökkenése azonban nem kizárólag a nyári, csöndesebb időszak számlájára irandó. A domain regisztrátorok többsége azt tapasztalja, hogy a domain neveket befektetési céllal tartalékoló domain név tulajdonosok egy része megválik domain neveitől, az évente jelentkező megújitási díjakat nem fizeti ki. A teljes domain állomány csökkenése várhatóan a domain nevek díjának csökkenését fogják eredményezni. Ha egyre kevesebb új domain név kerül bejegyzésre, akkor az új domaint regisztráló ügyfelek egyre értékesebbekké válnak, amely következménye, hogy  felgyorsulnak az iparágban már a most is tapasztalható felvásárlási és cégfúziós folyamatok, mert a nyereséges cégek növekedési pályájának fenntartása a versenytársak felvásárlásával lesz fenntartható.

A trend visszafordul

Várhatóan az egy hónap múlva, október elején nyilvánosságra hozandó adatok már pozitív szaldót fognak mutatni, azonban a szinte kizárólag a .hu domaintérben tapasztalt visszaesés elgondolkodásra ad okot….

menu
menu