Afrikában dúl a domainháború

Afrikában dúl a domainháború

Vita az ugandai domain szolgáltatásáról.

Ha Uganda nemzeti domain tartományában (.ug) kíván valaki bejegyeztetni egy webcímet, akkor egy magánszemélyhez kell fordulni. Charles Musisi, egy internetes vállalkozó, aki 1995-ben a domain tartományok kiosztását végző szervezettől még 1995-ben kapta meg az afrikai ország webcímeinek kezelési jogát. Az ugandai nemzeti domaintér egyedüli kezelőjétől ezt a kiváltságot meg szeretné szerezni egy állami felügyelet alatt álló intzémény, az Ugandai Kommunikációs Tanács (UCC).
„Úgy gondoljuk, hogy a szabályozásért felelős szervnek felelősnek kellene lennie a domainek adminisztrációjáért is, hogy így olcsóbbak lehessenek a domain nevek és ezzel könnyebben legyenek elérhetőek az intenetes szolgáltatások államunkban." – nyilatkozta Fred Otunnu, a Tanács testületi menedzsere.

Mr. Musisi szerint nem indokolt, hogy a címkiosztási és kezési jogosítványát – amelyet USA-beli IANA-tól (Internet Assigned Numbers Authority) kapott – megvonják tőle. Álláspontja szerint a rá bízott szolgáltatásban nem követett el hibákat és nem csinálta rosszul a rábízott feladatot.
„Nem sajátítottam ki Uganda domain tartományát, én csak felügyeltem, hogy jól menjenek a dolgok” – jelentette ki Musisi, aki az országban megbecsült Nemzetközi Számítógépes Határvidékek (CFI) nevű szervezet ügyvezetője is.
„Kijelölt kezelőkként a lehető legjobban igyekeztünk élni a központi helyzetünkkel a .ug domain működtetése során. Egy stabil regisztrációs rendszert építettünk fel, amely időben válaszol a beérkező kérésekre.” – fűzte hozzá Mr. Musisi.
IT szakértők aggodalmuknak adtak hangot, mely szerint ha az Ugandai Kommunikációs Tanács átveszi a domain-kezelést, azzal az állami szerv túllépi a hatáskörét.
„A kormányokat általában lebeszélik arról, hogy közvetlenül bekapcsolódjanak az domain nevek kezelésbe. A Tanácsnak csak a politikai dolgokhoz kellene ragaszkodnia” – nyilvánított véleményt egy helyi IT szakértő.
A Tanács szabályoz és támogatja fejlesztéseket a kommunikációs szektorban. A domain adminisztráció tipikusan ott sikeres, ahol a magán- vagy civil szektor kezelésében van, mint például Ausztráliában, Kanadában.
A helyi internetes szereplők is Musisi mellett állnak, mivel 1995-ben az Uganda Onlinenal karöltve ő alkotta meg a .ug tartomány működéséhez szükséges techniaki alapokat.

Az ugandai domain stabilitása és a megbízhatósága ellenére a megfizethetőség kérdésében komoly kritikákat fogalmaz meg a civil szféra Musisi irányába. A bírálók szerint túl drága a helyi domain szolgáltatás. Musisi 30 dollárt kér egy évre egy domain fenntartásáért , amely egy .com domainért kért díj többszöröse.
Az oktatásban érdekelt intézmények (főleg iskolák) kedvezményes áro juthatnak .ug címekhez, azonban ezek a szervezetek a 12,5 $-ért csak az ac.ug és az sc.ug másodszintű címek alatt juthatnak domainhez. A tartományt kezelő szerint „Ha ingyen lennének a domainek, akkor is lenne aki beleköt valamibe.”

Musisi munkáját dícséri, hogy Kelet-Afrika országait összehasonlítva Ugandában a legmagasabb a bejegyzett domainek száma. Jelenleg 4000 bejegyzett .ug végű webcím él. A kenyai .ke címekből 3000-et, a tanzáninai .tz-ből 800-at foglaltak eddig le. Uganda emellett az egész kontinens harmadik legnagyobb regisztrálójának számít az 50 000 .eg bejegyzéssel rendelkező Egyiptom, és a 300 000 .za domaint magáénak tudó Dél-Afrikai Köztársaság után.

menu
menu