A svédországi kisebbségek nemzetiségi domainnevekhez juthatnak

A svédországi kisebbségek nemzetiségi domainnevekhez juthatnak

Ez év július 4-től kezdődően a finn, meänkieli, sami, romani és yiddish kisebbségek hozzájuthatnak saját nemzetiségi domainneveikhez

A svédországi .SE (az Internet Infrastruktúra Alapítvány), melynek feladata a .se domainnevek kiosztása és kezelése, a következő hónaptól kezdve lehetőséget biztosít a svéd törvényekben meghatározott összes hivatalos kisebbségi nyelven történő domainregisztrációra. Ettől kezdődően nemcsak a finn, meänkieli, sami, romani és yiddish nyelvek különleges karakterei jelenhetnek meg a .se domainnevekben, mivel a döntés az összes északi országra kiterjed, így a dán, norvég, Faroe-szigeteki és izlandi nyelvekre is. Az új IDN (Internationalised Domain Names – Nemzetközi Domainnevek) alapján történő időszámítás 2007. július 4-én kezdődik.

A .se domaintér alá 2003 óta lehetséges az ’å’, ’ä’, ’ö’, ’ü’ és ’é’ különleges karatkereket tartalmazó nemzetközi domainnevek regisztrálása, melyek száma mostanára elérte a 70 ezret. A hivatalos kisebbségi nyelveken történő domainregisztrációról szóló mostani döntés eredményeképpen a jelenleg választható 42 különleges karakter mellé újabb 200 kerül.

"Elsődleges célunk, hogy azok akik valamilyen módon kötődést éreznek Svédországhoz, a .se domainteret részesítsék előnyben a többi domaintérrel szemben. Ennek segítségével a felhasználók kifejezhetik nemzeti identitásukat és ezt mostantól akár a hivatalos kisebbségekhez tartozók is megtehetik. Nem várjuk, hogy robbanásszerűen megnövekedjen az új domainregisztrációk száma a döntést követően, ám a nemzetközi domainnevek bővítésével mindenképpen hozzájárulunk az Internet sokszínűbbé tételéhez." – mondta el Anne-Marie Eklund, a .SE munkatársa.

Az új karaktereket tartalmazó domainnevek regisztrálásában a .SE regisztrátor munkatársai nyújthatnak segítséget. Az erre jogosult regisztrátorok elérhetőségei a következő címen címen érhetők el. A kiosztási folyamatban természetesen elsőbbséget élveznek az olyan védett márkanevek, melyekben megtalálhatóak a kérdéses különleges karakterek.

menu
menu