A Sex.com újabb webtörténeti esemény küszöbén

A Sex.com újabb webtörténeti esemény küszöbén

Könyvet adnak ki a sex.com domain hányatott sorsú domain történetéről

A sex.com webcím nem kizárólag az egyik legértékesebb webcím, hanem hányatott sorsának köszönhetően ezt a domaint hozzák hírbe a legnagyobb domainnel kacspolatos kártérítési üggyel. Valószínűleg ez az egyetlen olyan domain név, amely közvetlen kapcsolatba hozható egy gyilkossággal és ez az az internetes azonosító, amellyel legtöbbet foglalkozott a sajtó.

Ezen ismérvek alapján nem meglepő, hogy ez lesz az első domain, amelyről egy nyomtatásban is megjelenő könyv készül. A Londoni Quercus kiadó gondozásában "Brutális Harc a Sex.com-ért" címmel megjelenő kiadvány várhatóan májusban lesz kapható a valódi és virtuális könyvesboltokban. A szerző Kieren McCarthy, aki többek között a PC Week és a The Register, a The Guardian és a The Times felkérésére is dolgozott a domain nevekkel kapcsolatos világ meghatározó publicistája. A könyv írója arra vállalkozott, hogy a sex.com egy évtizedes története során felhalmozott több százezer oldalnyi rendőrségi, bírósági és egyéb dokumenumok alapján az olvasó elé tárja a domain valós történetét.
Az Amazon brit kiadása már fogad előjegyzéseket a könyvre. A mű sexdotcom.info címen található hivatalos honlapja egyelőre kevés információt tartalmaz, azonban a szerző átlal közzétett ígéret szerint az oldal hamaorsan frissül…

A sex.com története dióhéjban

A sex.com-ot 1994-ben jegyeztette be Gary Kremen. Stephen Cohen 1996-ban az akkori egyedüli regisztrátor szervezet, a Network Solutions figyelmetlenségét kihasználva egy hamisított levéllel szerezte meg a webcímet. A domain neveket már akkor is csak elektronikus úton lehetett átruházni, de Cohen egy hagyományos levelet írt a domain jogos tulajdonosának cége az "Online Classifieds" nevében, melyben arra hivatkozott, hogy a cégnél nincs internetes kapcsolat, ezért nem tudja elektronikus úton, szabályosan kérni átíratását. A Network Solutions munkatársa az irat hitelességének ellenőrzése nélkül végrehajtotta a módosítást. Ezt követően tolvaj és a meglopott között megkezdődött egy 5 évig tartó jogi csata, amely időtartama alatt a domain név kezelését – jogerős végzés hiányában – a Cohen végezhette és a címen működtetett oldal hasznát is ő zsebelte be. Kremen az említett perrel párhuzamosan másik úton is próbálta visszaszerezni jogos tulajdonát: a regisztrátort kívánta felelősségre vonni mulasztással okozott vagyoni károkozás miatt. Kremen a domaint visszakapta, de a megítélt 65 millió $-os kártérítést a mai napig nem tudta érvényesíteni.

menu
menu