A nyilvántartó oldalán is a forradalmat ünneplik

A nyilvántartó oldalán is a forradalmat ünneplik

A líbiai domaintér nyilvántartójának honlapjának kontrollját hackerek vették kezükbe.

A Líbiában folyó polgárháború végnapjait éli azonban az országban folyó harcok utolsó felvonásában még a domainipar számára érdekes esemény zajlott le. A nemzeti domaintér központi domain regisztrációs oldalát, amely a nic.ly címen található egy  ’Electr0n’ nevű hacker csoport feltörte. Az eredeti honlapot lecserélve egy felkelők törekvéseit népszerűsítő tartalmat helyeztek el. A meglehetősen egyszerű oldal a korábbi vezetőt búcsúztatja “bye bye Qadaffi” üzenettel valamint az oldalon a február 17, mint dátum szerepel a lapon. Ezen a napon kezdődtek a felkelések az afrikai országban.

Más dolguk van…

Habár az oldalt az éjszakai órákban törték fel még a délutáni órákban is a felkelőkkel szimpatizáló hacker csoport által látható tartalom jelenik meg a nic.ly oldal megnyitását követően. Abban, hogy a helyzetet nem sikerült még orvosolni vélhetően az is közrejátszik, hogy ezekben a percekben a líbiai felkelők elérték a céljukat és ünneplés vette kezdetét az országban.

A .ly domain nevek nincsenek veszélyben

Egyelőre hivatalosan senki nem kommentálta a történteket, de minden jel arra utal, hogy az ország névtere alatt található domain nevek működése nincsen veszélyben, a hacker csoport mindössze a honlapot tároló szerveren tudott biztonsági rést találni. A .ly névtér legismertebb szolgáltatása a milliók által használt bit.ly rövidítő szolgáltatás, amely lehetőséget ad arra, hogy egy hosszú webcímből egy rövidített linket generáljon, azonban számos külföldi szolgáltató előszeretettel használja a .ly végű domain neveket.

 

A feltört oldal részlete
A feltört oldal részlete
menu
menu