A nigériai Internet amerikai kézben van…

A nigériai Internet amerikai kézben van…

Nigéria nemzeti domainterének (.ng) felügyelete egy amerikai magánszemély kezében van.

Az ország miniszterelnöke, Olusegun Obasanjo személyesen vette kézbe a problémát, mely abból adódik, hogy Nigéria domain tartománya (.ng) egy amerikai magánszemély kezében van. A miniszterelnök egy olyan civil szervezet létrehozását sürgeti, amely a nemzeti információtechnológiai eszközöket kezelheti. Erre azért volt szükség, mert az eszközökre különböző okok miatt igényt tartó, rivalizáló szervezetek belharcot folytattak és nem tudtak megegyezni.
Az elnöki beavatkozás eredményeként jött létre a Nigeria Internet Registration Association (Nigéria Internet Regisztráció Egyesület) 2004-ben. Azonban a Kurátorok Testületének 2006 márciusi megválasztásán kívül az egyesület ügyrendi hiányosságokra hivatkozva semmit sem tett, ami lehetetlenné tette a hivatalos bejegyzésüket is.
Obasanjo két évvel ezelőtt kérelmezte a domain nevek felügyeletét ellátó hatóságnál, az ICANN-nál, hogy a domaintér kezelési jogát adják át a National Information Technology Development Agency-nek (Nemzeti Információtechnológia Fejlesztési Ügynökség). Az ICANN azóta már el is ismerte az NITDA-t a nigériai országkód kapcsolattartójának, a szervezetnek azonban a technikai felügyeletért még egyeztetni kell a jelenlegi amerikai kezelővel. A tárgyalások előrehaladásának köszönhetően az .ng végű vebcímre vágyó nigériai internetezők hamarosan "helyben" kérelmezhetik a nemzeti webcímeiket és nem kényszerülnek az .com, .net vagy .info névterekbe.

menu
menu