A Mikulás emelkedő domain árakat hozott

A Mikulás emelkedő domain árakat hozott

Az amerikai kormányzat jóváhagyta az ICANN és a VeriSign sokak által kritizált megállapodását a .com jövőjéről. 2012-ig a VeriSign-nél marad a legnagyobb névtér kezelési joga.

Az amerikai Kereskedelmi Minisztérium ugyan fenntart némi beleszólási jogot a VeriSign döntéseibe, és ők hagyják jóvá a kezelési költség növelésére vonatkozó elképzeléseket is, de egyéb ellenvetésük nem volt a Verisign, a .com domaintér kezelője és a domain nevek legfőbb hatósága, az ICANN között kötendő szerződéshez .
Az ellenzők azonban úgy vélik, a döntésnek köszönhetően a VeriSign monopolhelyzetbe került a legnagyobb hasznot hozó névtérben és ez akadályozza a tisztességes piaci versenyt.

Ellenőrzési igény

A megállapodás eredetileg az Internet címrendszeréért felelős ICANN és a legjelentősebb befolyással bíró domain szolgáltató, a VeriSign közötti vita lezárásaként született. Azonban mivel a világháló stratégiai jelentőségű dolog, az Egyesült Államok kormánya fenntartja a jogot az infrastruktúra működésével kapcsolatba hozható ICANN döntések felülvizsgálatára. Így a Kereskedelmi Minisztérium egyik szervezete a 2006. márciusa óta a megállapodás részletei és a kapcsolódó beadványok vizsgálatával töltötte az időt.

Zsíros falat

A VeriSign 1999 óta kezeli a .com névterhez kapcsolódó adatbázist. Ennek során a cég minden névért begyűjt évente pár dollárt az ICANN által akkreditált, regisztrációt végző cégektől, akik közvetlenül a végfelhasználóknak árusítják a webcímeket. A mostani megállapodás alapján a VeriSign az említett díjat a hat éves időszak alatt négyszer megemelheti. Jól mutatja a fentiek üzleti jelentősségét, hogy jelenleg már mintegy 59 millió .com végződésű domaint tartanak nyilván.

A riválisok vádjai

A VeriSign-t korábban azzal vádolták, hogy önkényesen emeli a nyilvántartási díjakat. A támadások kivédésére a Kereskedelmi Minisztérium által is jóváhagyott jelenlegi megállapodás évi 7 százalékban limitálja az áremelés mértékét és kikötik, hogy azt hat hónappal előre be kell jelenteni. Mindez azonban feltehetőleg nem nyugtatja meg azokat, akik a döntésben a VeriSign monopolhelyzetének megerősítését látják. Kérdéses azonban, hogy az elégedetlenkedésen túl tudnak-e bármi mást is tenni.

menu
menu