A madárinfluenza az Interneten jó üzlet lehet

A madárinfluenza az Interneten jó üzlet lehet

Az elmúlt hetekben Európa szerte vezető hír a madárinfluenza terjedése. A téma "sikeressége" a domain nevek területén is érzékelhető.

Hazánk domain tartományában az utóbbi hetekben bejegyzett címeket megvizsgálva megállapítható, hogy sokan foglaltakmadárinfluenzával kapcsolatos webcímeket. A madarinfluenza.hu domaint szeptember elején jegyeztette be egy gazdasági társaság. Ugyanez a cég igényelte október elején a birdflu.hu címet is. A vállalkozás önálló tartalmat nem töltött fel a domainekre, a címeken egyelőre "a kért oldal nem található" szöveggel találja szembe magát a látogató. A madarinfluenza.com és .net címen azonos tartalom található, bár a két domain kezelője nem azonos. A .com végű címet egy budapesti vállalkozás foglalta le, míg a .net végű azonosító felett egy amerikai cég rendelkezik. A .com végű címet október 10-én, a .net tartománybelit pedig 14-én jegyeztették be. A témához kapcsolódó domain még a madarinfluenza.info is, amelyet október 20-án foglaltak le. Ezen a címen sincs egyelőre tartalom.

Jelenleg is bejegyzés alatt

A bejegyzés alatt álló .hu domain nevek között keresve két további olyan címet találunk, amely az új betegséggel kapcsolatban áll: az ékezetes madárinfluenza.hu-t egy magánszemély kérelmezte néhány nappal ezelőtt, az új kórokozó hivatalos elnevezéséből képzett címet, a h5n1.hu-t szintén néhány nappal ezelőtt kérte egy másik magánszemély.

Külföldön már kalapács alatt a domainek

A betegség angol, német és spanyol nyelvre való fordításának szinte minden változata foglalt már a .com/.net/.org és .info domainterekben. Ezek közül néhányra domain aukciós portálokon már licitálni is lehet. A sedo.de oldalon keresve közel 200 (!) olyan webcímet találtunk, amely a betegséggel kapcsolatos.

Ezek közül néhány:
birdflu.de (madárinfluenza)
birdflunews.com (madárinfluenza hírek)
fluh5n1.info (influenza h5n1)
birdinfluenza.info (madárinfluenza)
birdfluhelp.org (madárinfluenza segítség)
birdfluwebsite.com (madárinfluenza honlap)

Az e-bay-en keresve hasonló eredményre jutunk. A birdflu.org, birdflu.net, birdflu.us, birdflu.biz, birdflu.cc, bird-flu.org, bird-flu.net humanflu.com, humanflu.net, humanflu.org, humanbirdflu.com domain csomagot egy felhasználó hirdeti. Kikiáltási ára kissé irreálisnak tűnik: 8 888 888 $… A birdflu.info tulajdonosa szintén az e-bay-en hirdeti webcímét 250 $ kikiáltási árral.

A betegségekkel kapcsolatos webcím jó üzlet

Portálunk 2000. decemberében számolt be arról, hogy a flu.com (influenza) 1 millió $-ért cserélt gazdát. Ez minden idők domain eladási toplistáján is ez első 20 üzlet között szerepel, de a gyógyszergyárak jelentős összegeket fizetnek, hogy egy adott betegséggel kapcsolatos .com végű webcím az övék lehessen. Teszik ezt azért, mert az adott kórral foglalkozó oldalon költségek nélkül és kizárólagosan reklámozhatják termékeiket.

menu
menu