A lövöldözés haszonlesői

A lövöldözés haszonlesői

A domain nepperek máris megmozgattak minden szálat...

A 33 ember halálával végződő virginiai egyetemi lövöldözés híre percek alatt bejárta az internetes hírforrásokat. A tragédia természetesen a domain nevekkel spekuláló személyek fantáziáját is megmozgatta.

Percek alatt kapcsoltak

Az eseményeket követő híradásokat követően szinte percekkel elkezdődött az eseményekkel kapcsolatos webcímek lefoglalása. Egyes becslések szerint az 12 órában közel 3000 olyan internetes azonosítót folglatak le, amely összeköthető a lövöldözéssel. Például bejegyezték a virginiatechmassacre.com, (magyarul: Virginia Tech mészárlás) a vtmassacre.com (VT mészárlás) a virginiatechrampage.com (VT őrjöngés), a virginiatechshootings.com (VT lövöldözés), vtmurders.com (VT gyilkosok) webcímeket.

Áruba bocsátják

Az Internet legnépszerűbb aukciós portálján, az e-bay-en alig 24 órával az események után a lövöldözéshez kapcsolható webcímek sokasága jelent meg.
A VirginiaTechStudentMemorial.com és a VirginiaTechKiller.com kezelője 100 $-ért kínálja a domaint, a VTechKilling.com kikiáltási ára 500 $, azonban a leginkább visszatetszést keltő a Virginia-Tech-Rampage.com eladásából hasznot húzni vágyó személy ajánlata, aki 1000 $-t kér a domain kezelési jogáért.

Mozi és fegyvertartást ellenzők

A webcímeket eladóik két "célközönségnek" szánják a domain nevekhez kapcsolódó leírás szerint. Egy részük a szabad fegyvervásárlást ellenző szervezetek és aktivistákra számít, másik részük az események feldolgozását megcélzó filmstúdiók és producerekből szeretne hasznot látni. Az Egyesült Államokban a mostaninál lényegesen kisebb érdeklődést keltő eseményből is készítettek már mozifilmet, így szinte biztosra vehető az események megfilmesítése.

Könyvet, DVD-t vegyenek!

Vannak olyan domain tulajdonosok, akik egyszerűen a domain név véletlenszerű beírásából eredő forgalomból igyekeznek hasznot húzni. Módszerük, hogy az webcímhez tartozó oldalon könyvek, filmek reklámját helyezik. A valós bevétel számukra úgy jelenik meg, hogy és az oldalról a könyváruház portáljára irányított látogatók általi költésekből jutalékot kapnak.

A regisztrátor mossa kezeit

A Wired magazin számára adott nyilatkozatában a világ vezető domain regisztrátorának (Godaddy) szóvivője is igyekezett reklámszagú nyilatkozatot tenni: ´Tény, hogy amikor ilyen jelentős események történnek – legyen az pozitív vagy negatív – az emberek azonnal domain neveket regisztrálnak. Nincs erőforrásunk a bejegyzendő címek ellenőrzésére…´

menu
menu