A látszat csal: a G Mail nem a Google-é

A látszat csal: a G Mail nem a Google-é

Németországban "G Mail" néven nem a Google, hanem egy kisvállalkozás indíthat e-mail szolgáltatást.

A Google világszerte "G Mail" néven nyújt – egyelőre – ingyenes e-mail szolgáltatást. Németországban a Giersch Ventures nevű kisvállalkozás nagyon megnehezíti az internetes keresők piacát uraló Google életét. A web egyik legnagyobb vállalkozása a levelező szolgáltatásának kapcsán folyó perben újabb vereséget szenvedett. Ahogyan arról 2005 nyarán beszámoltunk a kis német cég által védjegyeztetett "Gmail – … und die Post geht richtig ab" (G-mail – a postaszolgáltatás a legjobb úton) szlogenjére hivatkozással kérte a Német Bíróságtól, hogy ideiglenes eltiltó határozatban tiltsa el a "gmail" elnevezés használatától a Google-t. A napokban lezárult jogvita első bírósági szakaszában a német cég bizonyítani tudta, hogy a "G-mail" kifejezést jelmondatában már 6 évvel ezelőtt is használta, ezzel az amerikai óriás nehéz helyzetbe került, de van még fellebezési lehetősége. Hasonló pereskedés miatt Nagy-Britanniában is át kell neveznie az óriásnak a szolgáltatását.

Már tervezik az oldalra a szolgáltatást

Az óriással szembeszálló Giersch Ventures már áprilisban szeretne „G Mail” néven e-mail szolgáltatását beindítani. A cég tájékoztatása szerint a kezelésükben álló www.gmail.de címen lesz elérhető a szolgáltatás. ”Ez egy hibrid levelezőrendszer lesz, ami a hagyományos kommunikációs megoldásokat fogja ötvözni a korszerű internetes lehetőségekkel.” – nyilatkozta Judit Alwin, Giersch Ventures képviseletében. Ilyen terv például, hogy egy kézzel írt levél felkerülhet digitális formában a gépre egy szövegfelismerő funkció segítségével, és továbbküldhető e-mail formátumban vagy akár hangfájlként is a címzettnek.

Blöff

Bár a német cég egyelőre nem mutatott hajlandóságot a megegyezésre, elképzelhető, hogy a most – első fokon – lezárult jogvita csak az alkuhoz szükséges pozíció javításához volt szükséges. Egy pár ezer Euro költséggel járó pereskedés hatása akár több százezer Euro többlet bevételt is eredményezhet a későbbiekben várhatóan megszülető megegyezés alkalmával…

menu
menu