A kirúzsozott malac és az ICANN

A kirúzsozott malac és az ICANN

Továbbra is nagy az internetes közösség felháborodása a .com domainek várható áremelése miatt, a legtöbben csak a korábbi szerződés tervezet kozmetikázását látják az új kontraktus változatban.

A ICANN és a Verisign között a .com domainek kezelési jogára kötendő szerződés tervezet nyilvánosságra hozatalát követően máris megjelentek az első vélemények a ICANN fórumán. A legtöbb hozzászóló annak ellenére elutasítja a szerződést, hogy a két fél – önmérsékletet gyakorolva – kisebb mértékű áremeléseket tesz lehetővé a 2012-ig tartó időszakra.
Az első hozzászóló, George Kirikos véleményének összegzése jól szimbolizálja az domainipar és az internetező közösség véleményét: "Attól hogy kirúzsozzuk a disznót, attól még nem kapok kedvet a megcsókolására…"
A NameMogul nevű domain adás-vételekkel foglalkozó oldalt üzemeltető cég vezetője John Jeffers négy pontban fogalmazta meg ellenérzéseit:
– ne tegyék lehetővé a szerződés utólagos záradékolását
– ne engedjék meg a díjak növelését
– a Verisign ne kereskedhessen a domainek forgalmi adataival
– a lejáró domain nevek piaca kerüljön át a versenyszférába

Ellenzőkből nincs hiány

Az ICANN tevékenységének nagyobb átláthatóságáért harcoló CFIT (Coalition for ICANN Transparency) nevű szervezet máris üdvözölte a kezdeményezést és mindenkit arra bíztat, hogy juttassa el az ICANN felé a véleményét. A téma lezárására február 20-án kerül sor, így addig bárki kifejtheti javaslatait. A CFIT emlékeztet arra, hogy az októberi szerződés tervezet felülvizsgálatát is az ICANN fórumán tapasztalt nagy ellenállás váltotta ki.
Várhatóan a ICANN Új-Zélandon március 25-én megrendezésre kerülő ülésén terjesztik elő a szerződést így addig – elviekben – van lehetőség a változtatásra.

menu
menu