A Google támogatja a kolumbiai névtér térhódítását

A Google támogatja a kolumbiai névtér térhódítását

A Google pár nappal azután jelentette be álláspontját a .co névtérrel kapcsolatban, hogy annak értékesíthetőségét az egész világra kiterjesztették.

Leginkább a regisztrátorok szeretnék elérni, hogy a kolumbiai .co domain legyen a mostanra meglehetősen túlzsúfolt .com névtér alternatívája. A felső országszintű domainek terén a Google általában azt az eljárást alkalmazza, hogy egy adott domainvégződés (példának okáért a co.uk) a saját országhatárokon belül (tehát pl. Angliában), a találati listákon előkelőbb helyen szerepel, mint a világ bármely más pontjáról nézve.

A semleges legfelső szintű domainek, mint például a .net és a .com, a globális célközönség számára használható végződések, melyek alá tartozó oldalakkal a keresőóriás ún. webmester eszköztárának segítségével egy kívánt terület, vagy közönség „célozható” meg.

Néhány speciális esetben, mint például a .tv (Tuvalu) és .me (Montenegró) végződéseknél, a Google a kezdeti időktől eltérően, most már általánosan kezeli ezeket, csakúgy mint a .com és .net végződések esetében.

Bár a .co domain végződés egészen két héttel ezelőttig kizárólag Kolumbiához volt rendelve, a Google szóvivője szerint a helyzet rohamosan változik. A .co alá tartozó domainneveket a keresőóriás a közeljövőben a megfelelő módon fogja rangsorolni, amennyiben a kérdéses oldalak tartalmát globális közönségnek fogják szánni. A webmesterek számára hamarosan elérhetővé válik a „Google Webmester Eszköztárak” keretén belül az a funkció, mely segítségével kiválaszthatják a weboldalak tartalmának célközönségét (egyszerűen szólva, választhatnak globális vagy lokális célközönségek között).

Joe Williams, a SEO Training UK munkatársa szerint a Google bejelentését követően hamarosan minden akadály elhárulhat a .co domain jövőjével kapcsolatban. Mindazonáltal szerinte csalódást okoz a tény, hogy a .co reklámkampánya jóval azelőtt kezdődött, hogy a domain alkalmassá lett volna téve arra, hogy a .com helyébe lépjen. Emiatt sok új .co domain vásárló kételkedik abban, hogy befektetésük megtérülhet.

menu
menu