A Google miatt nehéz helyzetben egy cég

A Google miatt nehéz helyzetben egy cég

A Google és a YouTube fúziójáról szóló hír kapcsán jött látogatói érdeklődés miatt leállt egy vállalkozás szervere.

A honlapok tulajdonosai általában boldogan veszik tudomásul, ha internetes kikötőjük nézettsége növekszik, azonban a utube.com webcímen található csövek gyártására alkalmas gépeket forgalmazó vállalkozást meglehetősen kellemetlenül érintette a hirtelen jött népszerűség növekedés.
A YouTube.com webcímen található az Internet harmadik legnépszerűbb szolgáltatása, ahol filmek letöltésére van lehetőség. Az alig néhány napja történt bejelentés szerint a honlapot üzemeltető vállalkozást a Google Inc. felvásárolta és a hír közzététele az internetes világsajtón akkora forgalom növekedést generált, hogy a YouTube.com címet tévesen – hallás után – uTube.com-ként begépelő felhasználók a nagy forgalommal megbénították a "csöves" cég honlapját kiszolgáló szervert. A Universal Tube and Rollerform Equipment honlapját látogatók milliói rohamozták meg a felvásárlásról szóló hír megjelenését követő órákban.
"Egyszerűen kinyírnak minket!" – nyilatkozta a CNNMoney.com számára Ralph Girkins, a cég vezetője. "A világ majd´ minden pontján működő vevőink a gépeinkkel kapcsolatos adatokat szeretnének letölteni a honlapunkról, de hiába…"
A cégvezető elmondása szerint már augusztusban is 68 millió találatot kapott a honlap, azonban az akvizíció tovább növelte a látogatottságot, amelyet már a nagy forgalomra felkészített szerver sem tudott kiszolgálni. A megnőtt forgalom lekezelésére is alkalmas nagy teljesítményű szerver bérlése jelentős terhet jelent a vállalkozás számára. A honlapra tévedő többsége fiatal, aki vicces, félelmetes vagy elgondolkodtató filmeket keres. Ezen látogató körben kevesen érdeklődnek a cég gépei iránt, ezért hasznos üzletet nem "hozhat" a nagy látogatottság. Ráadásként pedig az üzleti értelemben vett hasznos látogatók gyakran nem tudják elérni a cég honlapját.

A Google a gépeket forgalmazó cég nehézségeiről tudomást szerezve a rangsorolási sorrendjén változtatott és a "utube" szóra kereső látogatók számára a YouTube.com honlapját ajánlja fel első találatként.

A pápa miatt is fagyott már le szerver

Az Internet történetében nem először fordult elő, hogy egy domain névvel kapcsolatos hír kapcsán a túlterheltség miatt leálltak honlapok. Nemzetközi összehasonlításban is a domainabc.hu számolt be arról először, hogy II. János Pál halálát követően egy magánszemély a megválasztandó pápa várhatóan felvételre kerülő neveit lefoglalja. Az új egyházfő a XVI. Benedict (XVI. Benedek) nevet választotta. A pápaválasztást követő napon a magánszemély által bejegyzett benedictXVI.com-ra annyi internetező volt kíváncsi, hogy 2-3 napig elérhetetlen volt a honlap.

menu
menu