A Google bekeményített Kína ellen

A Google bekeményített Kína ellen

A Google véget vetett a kínai kormányzat által folyamatosan folytatott cenzúrának.

Évek óta nyílt titok, hogy a kínai kormányzat a Google kínai változatának eredményeit cenzúrázza. A google.cn oldalon kereső felhasználók a Tibettel vagy a Tiananmen-téren történt vérengzéssel kapcsolatos információk megjelenítését blokkolja. Az elmúlt években a kínai kormány és a Google által kötött megállapodás alapján történt a folyamatos szűrés. Január közepén miután feltételezett kínai hackerek közelebbről meg nem határozott „szellemi tulajdont” loptak el a Google-től, a keresőóriás eldöntötte, hogy többé nem fogja cenzurázni a kínai keresési eredményeket, valamint tárgyalásokat kezdett a kínai kormánnyal ezen céljának eléréséről. Bár a Google  a az egyeztetésekről semmilyen részletet nem tett közzé, a Kínai Állami Hírügynökség (Xinhua) szerint a kormány és a Google képviselői között két alkalommal, január 29-én és február 25-én került sor találkozókra. 

Kikapcsolták a kínai domaint a forgalomból

Március 22-én a Google váratlan bejelentést tett: attól a naptól kezdve a google.cn oldalra látogatókat a google.com.hk hongkongi domain névre irányítja, ahol már cenzurázatlan keresési eredményeket biztosít egyszerűsített kínai nyelven.

A The New York Times – a google.cn domain átirányításával kapcsolatos keddi írásában – arra világított rá, hogy a Kína szárazföldi részéről internetező felhasználók számára gyakran elérhetetlenek a hongkongi szervereken keresztül biztosított cenzurázatlan tartalmak, miután a kínai kormány olyan technikai intézkedéseket foganatosított, amelyek ezt a korlátozást segítik elő. Ez azt jelenti, hogy a google.cn átirányítása a cenzúra megszüntetése érdekében gyakorlatilag sikertelen.

Kína: a Google nem tartotta a szavát

A kínai kormány egyöntetű véleménye szerint a Google hibát vétett a jelenlegi lépésével. Hasonlóan vélekedik a kormány arról is, hogy a keresőcég a januári hackertámadással kapcsolatban kínai számítógépes bűnözőkre kívánja terelni a gyanút. A kínai kormány szerint a Google vádjai alaptalanok. 

Barack Obama Nemzetbiztonsági Kabinetjének szóvivője nyilatkozatábabn úgy fogalmazott hogy a „hisz abban, hogy a történtek várhatóan nem lesznek káros hatással a Kína és Egyesült Államok közötti politikai kapcsolatokra.”

menu
menu