A domain kóstolgatással le akar számolni az ICANN

A domain kóstolgatással le akar számolni az ICANN

A domain kóstolgatás megjelenésével kapcsolatos visszaélések az ICANN a legutóbbi közgyűlésén vezető téma volt.

A domain regisztrációt végző cégeknek a több domain végződés alatt van egy rövid idejük arra, hogy a lefoglalt címeket, azok fizetése nélkül lemondják. Erre a domain tartományok nyilvántartója ad lehetőséget, hogy ha megrendelő nem fizeti ki a domaint, akkor a regisztrátorok számára egy menekülési útvonal maradjon… Ez a „türelmi idő” a .com/.net vagy az .org végződés alatt 30 nap.
A domain regisztrátorok egy része ezt a türelmi időt oly módon használja ki, hogy törlésből felszabaduló neveket vagy nagyobb forgalommal kecsegtető címeket bejegyez és azokat megtartja, ha a bejegyzést követően jelentős forgalmat generál a cím. A forgalmat produkáló webcímeket többféle módon is lehet hasznosítani. Ha a forgalom abból ered, hogy egy ügyfél elfelejtkezett domain nevéről és a korábban a címhez szokott látogatók keresik fel, a cím új kezelőjének egyszerű a dolga: fel kell ajánlania a feledékeny korábbi kezelőnek a cím megvásárlását… A másik esetben a cím reklám céljára is kiválóan alkalmas. A cégek a nagy forgalmú címeken saját szolgáltatásaikat reklámozzák és ha egy évet követően már nincs valós forgalma az oldalnak, azt egyszerűen „kidobják”.
Az ilyen tipusú – gyakorlatilag kockázatmentes –regisztrációknak az szakzsargon már önálló névvel is ellátta: az ilyen regisztrációkat „domain tasteing”-nek, azaz domain „kóstolásnak” nevezik, abból kifolyólag, hogy a bejegyző cég a domain által generált forgalom alapján megvizsgálja a domain értékét és ha kell neki megtartja, ha nem lemondja a fizetési kötelezettsége előtt.

Körülbelül 2 millió .com és .net cím bejegyzéséért nem fizetnek egyetlen cent regisztrációs díjat sem az elmúlt 7 hónapban – hozták nyilvánosságra a domain nevek nyilvántartását végző legfőbb hatóság, az ICAAN Sau Paulo-i néhány napja zárult vándorközgyűlésén. A szakértők szerint ezek a számok egyértelműen jelzik a domain kóstolgatás mutatóinak gyors növekedését.

Az ICANN felhasználó-képviselete (At-Large Advisory Committee, ALAC) bejelentette Sao Pauloban hogy az ICAAN megfelelő szervezetét felkéri arra, hogy készítsenek jelentést az üggyel kapcsolatban, hogy miként oldható meg ez a probléma. A képviselet szemében az eddigiekben egy technikai problémaként kezelték a kóstolgatás lehetőségét, azt várták, hogy a fejlődéssel majd valahogy megoldódik; de a legutóbb közölt számok tükrében biztossá vált, hogy ez a lehetőség hétköznapi felhasználónak ez kárára van – mondta el Brett Fausett, az ALAC USA képviselője. Fausett kijelentette, az az érték, hogy az aktuálisan regisztrált domainek két százalékát csak kóstolgatják, tarthatatlan.. „Egy felhasználó szemszögéből ez azt jelenti, hogy egy domain szabad egy időpontban, de utána rövidesen foglaltnak látja, utána megint szabad. Ez teljesen összezavarna engem is…” – mondta Fausett.

Az ICAAN egyik belső képviselője szerint a domain kóstolgatások középpontjában sokszor ismert márkanevek variációi állnak.
Rob Hall, a regisztrációs csoport igazgatója szerint tény hogy az úgynevezett másodlagos – „használt” domain nevekre irányuló – piac ennek köszönhetően elsődleges piaccá válik, de egyben figyelmeztetett is az eltúlzott reakciókkal és tervekkel kapcsolatban. „Sokkal több pénzt lehet keresni a domain továbbadásából, mint a domainek regisztrálásból. Ez olyan, mint a lakásvásárlás, ott is csak 10 százaléka az eladott házaknak új házak”.

Új díj bevezetése a .com és .net domaineknél

Az elsődleges ötlet jelenleg a megoldásra hogy az adott domain törlési költségét megnöveljék. A .org szolgáltató Public Interest Registry (PIR) például egy ideje 5 US centet számol a hasonló esetekre. Ezzel legalább minimálisan növekedik regisztrálással kapcsolatos képzeletbeli kassza.

menu
menu