A DNS feltalálója ACM Sigcomm díjat kapott

A DNS feltalálója ACM Sigcomm díjat kapott

A DNS rendszer megalkotója számára az Informatikai világ egyik legjelentősebb elismerését, az ACM Sigcomm díját ítélték oda.

Paul Mockapetris 22 évvel ezelőtt még a Dél-Kaliforniai Egyetem Információs Technológiai Intézményének munkatársaként hozta létre a domain nevek alkalmazásához szükséges rendszert, amelynek lényege, hogy a domain neveket – a számítógépek számára értelmezhető – számokká alakítja és viszont. Mockapertis jelenleg az internetes címkiosztásban tevékenykedő Nominum Inc. vezető kutatója. A céget a világ IP címekkel kapcsolatos terület első számú megoldás szállítójaként tartják nyilván.

„A Domain Név Rendszer (DNS) gyakorlatilag az Internet szíveként funkcionál. Az ACM SIGCOMM örömmel emelte a díjazottak sorába Dr. Paul Mockapetrist a DNS rendszer megalkotásában végzett korszakalkotó munkájáért és az internetes szabványok kialakításában betöltött szerepéért.” – nyilatkozta Jennifer Rexford, ACM SIGCOMM elnöke.

A domain nevek használata mára kikerülhetetlenné vált az internetes alkalmazásokban. Az egyszerű email küldéstől a internet alapú telefóniáig a világháló mindegyik alkalmazása „igényt tart” a DNS rendszerek működésére.

DNS
menu
menu