A Britek újítanak

A Britek újítanak

Bevezetésre kerülhet az me.uk végződés, amely főként magánszemélyek részére biztosíthatana egyedi internetes elérést.

Az Egyesült Királyságban az nemzetközileg elterjedt gyakorlattól eltérően nem közvetlenül az ország felső szintű domainje (ccTLD) alá regisztrálhatnak neveket az internetre vágyó cégek, szervezetek, magánszemélyek, hanem csak a korlátozott számban létező második szintű (SLD) domainek alá. A leginkább elterjedt végződés a .co.uk.
A szigetország domainnel kapcsolatos ügyeit felügyelő szervezet, a Nominet egy új gondolattal állt elő az elmúlt hetekben. A szervezet tagjainak nyomására egy új második szintű domain alatti "teret" is megnyitna amennyiben a tagok többsége támogatná a bővítésről szóló javaslatot.
Az bevezetésre kerülő végződés az me.uk, amely főként magánszemélyek részére biztosíthatana egyedi internetes elérést.
Az új címek megjelenése a Nominet 2500 tagján múlik, akik hétfőn kapták meg az indítványt az e-mailes postafiókjukba, a javaslatról a január 11-ig adhatják le szavazataikat és kedvező fogadtatás esetén akár január közepétől megnyílhat az új domaintér – nyilatkozta a Nominet igazgatója, Lesley Cowley.
A kezdeményezésnek azonban akad egy szépséghibája, mégpedig az, hogy az eddig megszokott 35 angol fontos ár helyett az első hat hónapban 50 fontért lehet ezekhez a címekhez hozzájutni. Az árak mesterséges feltornászásának nem a bevételek növelése lenne a célja, hanem elsősorban a kisstílű domainnepperek mozgásterének a szűkítését szeretnék ezzel elérni.
Néhány hónappal ezelőtt Új-Zélandon is hasonló szavazásra került sor. Ott a banki szektor kívánt saját második szintű domainteret (bank.nz) bevezettetni az országban. Azonban a mostani helyzettől eltérően a szavazás az ország internetezői számára volt nyitott, azonban a voksolás így is teljes érdektelenségbe torkollott aminek köszönhetően nem került bevezetésre az új végződés.

menu
menu