5,3 millió weboldalt blokkolt az Ausztrál Parlament

5,3 millió weboldalt blokkolt az Ausztrál Parlament

Az .info végződésű domain neveket a hálózati biztonságra hivatkozva tették elérhetetlenné.

Az Ausztrál Szövetségi Parlament Department of Parliamentary Services nevű minisztériuma (kb. a Parlament és a Képviselőház tagjainak különféle szolgáltatásokat biztosító, valamint a Parlamenthez tartozó épületek és területek kezelésével foglalkozó Minisztérium) a DSD (Defence Signals Directorate) hírszerző ügynökség javaslatára arról rendelkezett, hogy a parlament tagjai a továbbiakban nem férhetnek hozzá az .info névtérben található mintegy 5,3 millió weboldal tartalmához. Erre azért volt szükség, mert a DSD véleménye szerint az .info tartomány alá tartozó domainek jelentős része káros szoftvereket tartalmazó weboldalaknak ad otthont.

A döntés meghozatala óta a minisztérium 68 .info domain esetében külön kérésre feloldotta a hozzáférési tilalmat. A hálózati biztonság szavatolása érdekében a képviselőknek saját hatáskörben erre nincs lehetőségük.

Mintegy egy évvel ezelőtt bukott el az Ausztrál Kormány kezdeményezése egy internetes szűrő felállításról, amely Kína és Irán internetes szűrőihez hasonlóan korlátozta volna az ausztrál felhasználók internethozzáférését. A parlamenti képviselők ezzel az .info névteret érintő döntéssel nagymértékben korlátozták saját hozzáférésüket, az ausztrál internet felhasználók pedig minden bizonnyal rendkívül ironikusnak tartják a fejleményeket.

Döcögve indul be az új parlamenti portál

Egyes parlamenti képviselők nem értik, hogy miért csúszik immáron egy éve az új parlamenti portál elindítása. A késlekedés miatt az új honlap egyes becslések szerint akár 600 ezer dollárral többe is kerülhet. Az elégedetlenkedő parlamenti képviselők ellenfelei a projekt bonyolultságával magyarázzák a késést, mondván hogy a portál biztonsági rendszerének tökéletesítését nem lehet elsietni.

A portál létrehozását fővállalkozóként eredetileg a Fujitsu cég vállalta, ám később kiszállt a projektből. A szövetségi parlament ezután a SiteCore vállalatot bízta meg a weboldal karbantartásával és a tartalomkezeléssel.

menu
menu