4 millió .org domain

4 millió .org domain

A napokban elérte a 4 milliós határt a bejegyzett .org végű webcímek száma.

Az .org domaintrtomány kezelője, a Public Interest Registry (PIR) a napokban jelentette meg legfrissebb kimutatását a végződésbeli címekkel kapcsolatban. A nonprofit szervezet bejelentése szerint az .org végződésű cím elérte a 4 milliót. A kimutatás szerint a webcímek 73%-án található valós tartalom, ami jobb arány a .com és a .net tartományban mért értékeknél. A jónak nevezhető érték magyarázata, hogy az .org végződésű címeket befektetési céllal kevesebben foglalják, mint a .com és .net végű azonosítókat.
"Egy fontos mérföldkőhöz érkeztünk el most, a jövőben már nem lehet az .org tartományt az >>egyéb<< végződések közé sorolni, helyünk van a legjobbak között." – nyilatkozta Edward G. Viltz a PIR első embere.
A szervezet az utóbbi évben óriási erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy az Internettel kevésbé "behálózott" országokban népszerűsítse az .org tartományt. Marketing kampányukban főként a dél-amerikai, ázsiai és afrikai területekre koncentráltak. Az említett területeken való piacszerzésnek köszönhetően ugrott meg az elmúlt évben az .org használata.

Az .org tartományról

Az .org tartományt 1984. októberében, az első 6 domain végződés között hozták létre. Az Internet hőskorában a .com címeket kereskedelmi célú, a .net végződéseket internetes szolgáltatással kapcsolatban álló vállalkozások számára alkották meg. Az .org tartományt pedig azzal a szándékkal alkották meg, hogy a nonprofit szféra számára is legyen egy elkülönülő, jól azonosítható domain tartomány. A .com/.net/.org végű webcímek bárki számára igényelhetőek a kezdetektől, azonban a szintén ´84 őszén létrehozott .mil (katonai), az .edu (oktatási) és a .gov (kormányzati) végződések csak az adott köre tartozó szervezetek számára kérhető. Ezen a végződések a mai napig az Egyesült Államok kontrollja alatt állnak.

menu
menu