30 milliót költött domainekre – de ráfizethet…

30 milliót költött domainekre – de ráfizethet…

Felsőoktatási intézményekre és az iskolai csapatok kabalafiguráira utaló webcímeket vásárolt fel egy minesottai cég. Az iskolák tiltakoznak.

Ha webes barangolásunk során ellátogatunk a www.universityofmichiganwolverines.com címre, nem a Michigani Egyetem által működtetett oldalra jutunk. Ugyanez a helyzet a www.uofmgophers.com-mal, amely a várakozásokkal ellentétben nem a Minesottai Egyetemé.
Az említett nevek tulajdonosa a BDC Capital Inc., egy olyan társaság, ami több mint 23.000 (!) webcímet vásárolt fel. A legtöbbjük egyetemi és főiskolai sportcsapatok nevével áll kapcsolatban. (Az USA-ban rendkívüli kultusza van a felsőoktatási intézmények saját amerikai-foci, baseball és egyéb csapatainak, gyakran a felvételizők csak a csapat ismertsége miatt választanak egy-egy intézményt.)
„A cég a felhatalmazásunk nélkül használja a nevet és így megtéveszti az Internetezőket.” mondta Marvin Krislov, a Michigani Egyetem fő jogtanácsosa, aki a céget már írásban if felszólította a domain névről való lemondásra.
„Az iskola neve egyben védjegy is. Teljesen egyértelmű a helyzet: hitelrontásról van szó. Egyetlen Michigani Egyetem és az egyetemhez köthetően egyetlen kabalafigura létezik, amelynek neve Wolverine.(jelentése: torkosborz)”
A BDC szóvivője, Tony Carideo állítása szerint körülbelül 10 iskolától kaptak felszólító levelet.
„A BDC-nél nem gondoljuk, hogy bármilyen védjeggyel kapcsolatos hibát vétettünk volna. Ezek a nevek a nyilvános domaintér részei és azok szabadon regisztrálhatóak voltak…” jelentette ki Careido. „Társaságunk hisz abban, hogy ezek a webhelyek fontos tőkét jelentenek a BDC-nek és az iskoláknak egyaránt… akár együtt is működhetnénk.”
Mint mondta, a társaság tervezi is a partnerséget, mivel az iskolákhoz kötődő emléktárgyakat (pl. feliratozott pólókat) kíván árusítani.
Néhány napja azonban a vitatott webcímeket a www.goschools.com oldalra irányították át, ahol az alábbi nyilatkozat olvasható: „A GoSchools.com nem áll kapcsolatban egyetlen Egyetemmel vagy főiskolával sem.”
A DBC, amely kb. 150 000 $-t (30 millió Ft.) fektetett domain nevek regisztrációjába várhatóan több jogi eljárás során kell majd megvédenie magát. Az amerikai jogi gyakorlatot és a jelentős kártérítési precedenseket ismerve elképzelhető, hogy ráfizetéses lesz az üzlet a cég számára…

menu
menu