12 éves az ICANN, minden domain örzője

12 éves az ICANN, minden domain örzője

A domain nevek legfőbb hatósága 12. születésnapját ünnepli

Hogy hol a domainek őshazája és milyen evolúciós folyamaton ment keresztül adomain nevek mára óriási kolóniája, jól dokumentált történet. Az őshaza az Amerikai Egyesült Államok, pontosabban az ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) nevű szervezet. Mint az internet minden domainje, a .hu domainek is az ICANN felügyelete alatt. Ez a szervezet adott közel másfél évtizeddel ezelőtt engedélyt az Internet Szolgáltatók Tanácsa részére, hogy a .hud domain nevek helyi felügyeletét ellássa. A .hu domaintér ennek értelmében nem magyar, hanem amerikai felügyelet alatt áll, a magyar szervezet, közvetve pedig a .hu oldalakat használók csupán kezelik, de nem birtokolják a neveket.

Az ICANN azaz az Internet legfelsőbb szintű műszaki koordinációs szervezete, a napokban ünnepeli a 12. születésnapját.

Feladata az internet működőképességéhez szükséges azonosítók -legfelső szintű domain nevek, IP címek, valamint protokoll paraméterek és port számok- világszerte érvényesülő egyediségének biztosítása. Ők felügyelik az országokat (.hu – Magyarország stb.), területeket (.mobi – mobilszolgáltatások stb.) vagy nemzetközi címeket (.com, .org., .info stb.) jelölő domaineket.

Hamarosan indul a domain forradalom

Az ICANN 2008-ban hozott határozatot a domain végződések liberalizációjának engedélyezéséről. Ennek köszönhetően   a hagyományos országkódokon és globális, illetve tematikus végződéseken kívül szabadon választott karakterláncokat is lehet bejegyeztetni.
Így többek közt személy-, márka-, és városnevek is legfelsőbb szintű domainné válhatnak, lehetővé téve akár hogy a .apple, a .budapest végződés alá regisztráljunk domaint (pl: www.etterem.pecs). A domainnév rendszerének ilyen szintű megreformálása az ICANN elnöke, Peter Dengate Thrush szavai szerint történelmi változást hoz majd az internet működésében.

Forrás: Digibiz.hu

menu
menu