10.000 domain lehet a földrengés áldozata

10.000 domain lehet a földrengés áldozata

Az Ázsiában, december 26-án történt földrengés miatt történt kábelszakadások miatt domain nevek ezreit nem tudták időben megújítani a domain nevek kezelői.

A karácsonyi ünnepek utolsó napján a Dél-Ázsiai kontinensen erős – Taiwan központú – földrengés alakult ki, amelynek hatására mélytengeri kábelkötegek mentek tönkre, elválasztva Ázsia egy részét a teljes Internet kapcsolattól. Jelenleg, mikor a kárfelmérés már nagy részben megtörtént – váltak világossá a természeti csapás következményei.

A kínai Xinhua hírügynökség jelentése szerint, a kieséssel érintett időszakban 10.000 domain fenntartási ideje járt le és vált esedékessé a következő éves díj megfizetése a regisztrátor szervezet irányába. A domain regisztrátorok többsége az Egyesült Államokban van és mélytengeri kábel megsérülése miatt a két kontinens között meglehetősen lelassult internetes kapcsolat miatt gyakorlatilag lehetetlenné vált a domain nevek ellenértékének kártyás fizetéssel történő átutalása. A domain nevek évfordulóját követően a webcímek birtokosainak 30 nap áll rendelkezésre, hogy a domain neveket megújítsák, ha eddig nem teszik, az véglegesen elvész és szabadon regisztrálhatóvá válik. Az évforduló napján azonban a megújítás elmaradása esetén a domain működésképtelenné válik így a címhez rendelt oldal nem lesz megjeleníthető.

Kisebb kár, mint elsőre gondolták

Jelenleg az érintett cégek már dolgoznak azon, hogy miként kártalanítsák az ügyben érintetteket, azonban az első hírek szerint a legtöbb domain birtokos vissza tudta állítani a 30 napos felmondási időszakban a domain nevét, azonban a közel 10.000 webcím elérhetetlen volt napokig…

Nem először okoz gondot a természet

2005 szeptemberében, a New Orleansra lecsapó hurrikán hatására kialakult árvíz miatt került közel 800 000 domain működése veszélybe. Akkor a DirectNic.com nevű regisztrátor székhelyének otthont adó irodaház alsó emeletei kerültek víz alá és a szerverek áramellátásának hiánya keltett aggodalmat a cég ügyfelei között.

menu
menu