Ingyen domain név – kibújt a szög a zsákból

Ingyen domain név – kibújt a szög a zsákból

Egy teljes ingyenes domain tartományt tiltott ki a Google a keresési eredmények közül.

A nagyszüleink által idézett közmondás, mely szerint olcsó húsnak híg a leve ismét beigazolódni látszik. A domainipar meghatározó hírforrása, a brit TheRegister.com adta hírül, hogy az ingyenes domain neveket biztosító .co.cc névtér összes domain nevét kitiltotta a Google a keresési eredményei közül. Ez a döntés óriási érvágás a végződést használó honlap tulajdonosok számára, hiszen a Google keresőből származó forgalmuk ezzel nullára csökkent.

Spamnek minősítették

A .cc domain végződés az Indiai Óceánon elhelyezkedő Kókusz-szigetek számára került kiosztásra, úgy ahogyan Magyarország számára a .hu. A .co.cc domain nevet egy dél-koreai vállalkozás foglalta le és elkezdte osztani a felhasználók számára ez alatt a domaineket. Ilyen például a debreceniakkubolt.co.cc vagy a fatimegyor.co.cc honlap. A végződés alatt a kérelmezők ingyenesen juthattak domain nevekhek, a tömeges mennyiségben a .co.cc végű domain nevet kérelmezők pedig 15000 webcímhez mindössze 1000 $-ért juthattak hozzá. Az olcsó domain neveket különböző kéretlen tartalmak népszerűsítésére használták legtöbben, azonban sokan használták arra is, hogy egy másik honlap linkelésével a Google keresési találataiban javítsák oldaluk találati pozícióját.

 

A Google keresési ereménye .co.cc oldalakon keresve
A Google keresési ereménye .co.cc oldalakon keresve

 

 

Az APWG által 2010-ben készített kutatás ereményei is ezt támasztják alá. A vizsgált időszakban a egyedül a .co.cc domain alól több adathalász tevékenységet regisztrátak, mint  a listán következő 19. helyen lévő   domainről összesen. A Google megelégelve a tartományból induló rosszhiszemű tevékenységet döntött úgy, hogy a spammelés bélyegével látja el a teljes .co.cc névteret és a közel 11,5 millió .co.cc végű domain néven található honlapot kitiltja a keresési találatok közül.

Költözés a megoldás

A .co.cc domain neveket használó honlapok jóhiszemű tulajdonosainak a keresőóriás szankcióját követően – ha weblapjukat az internet vérkeringésében aszeretnék tartani – egyetlen lehetőségük van: egy „fizetős” domaint választva átköltözni. Egy ilyen költözésnek várhatóan több költsége lesz, mint amit az ingyenes domain regisztráción sikerült megspórolni.

menu
menu