Keresés szakértőink válaszai között

Kérdezzen Ön is szakértőnktől!

A szakértő válaszol: Nem frissülő domain név megszerzése

2012-03-01 11:17:29
Olvasónk arra kíváncsi, hogy a nem frissülő tartalommal ellátott domain megszerzésére van-e esélye

Kiszemeltem egy domaint, de már le van foglalva, ezért beregisztráltam a kötőjeles verziót ( celeb nevéről van szó, tehát gondolom nem probléma ), ám a kötőjel nélküli verziós weboldalt, már 5 hónapja nem frissítették ( természetesen a domain még mindig a halott oldalra mutat). Ilyen esetben valamilyen módon meg lehet szerezni, mint ´halott´ domain, vagy ennek semmi esélye?


Tisztelt Kérdező!

 

Abból, hogy egy domain név alatt nem frissül a tartalom, nem következik, hogy a domain név használója elveszítse. A .hu alatt, de a legtöbb általános felső szintű domain (pl. .com, .net, .org) vagy országkódos domain alatt (pl. .de, .fr, .tv, .uk, .eu) tudomásom szerint nem létezik olyan szabály, amely egy domain név alatti tartalom bizonyos időközönkénti frissítési gyakoriságát írná elő, illetve ennek elmaradása esetén a domain név törléséről vagy mások általi megszerzéséről rendelkezne. Főszabály szerint, amíg a használó fizeti a domain név éves fenntartásának költségeit, az a kezelésben marad.

 

A domain név alatti tartalom frissítésének elmaradása vagy a tartalom elmaradása bizonyos körülmények esetén lehet a használó rosszhiszeműségének bizonyítéka, amely egy alternatív vitarendezési eljárásban érvként felhasználható. Az alternatív vitarendezési eljárásnak azonban előfeltétele, hogy a kérelmező valamilyen jogot tudjon igazolni a domain névre. Az Ön által leírtakból azt valószínűsítem, hogy erről nincs szó, hiszen egy Öntől független természetes személy nevét jegyeztette be domain névként Ön kötőjellel, míg "ellenfele" ezt kötőjel nélkül tette. Arra vonatkozó esélyt, hogy megszerezhesse a kötőjel nélküli domain nevet, akkor látok, ha a jelenlegi használója nem fizeti meg a fenntartási költségeket, és így a domain név felszabadul.

 

Felhívom szíves figyelmét arra, hogy mások személynevével egyező vagy arra hasonlító domain nevek regisztrációja nem tekinthető "problémamentesnek", még akkor sem, ha adott esetben közszereplőről van szó.

 

Üdvözlettel,
dr. Halász Bálint
ügyvéd
www.halasznet.hu