Keresés szakértőink válaszai között

Kérdezzen Ön is szakértőnktől!

Mire jogosult a domain admin kontaktja?

2010-11-18 06:24:51
Az adminisztratív kapcsolattartó lehetőségeiről kérdez olvasónk.

"Ha egy domain-ek én vagyok az admin kontakt-ja, akkor milyen jogköröm van az adott domain-el kapcsolatban? Ezt azért kérdezem, mert egy adott tárhelyszolgáltató nem hajlandó kiadni nekem a hozzáféréseket. És ezért átregisztrálnám máshová, viszont a tulajdonos (akinek a nevén van az adott domain ) nem hajlandó foglalkozni vele, és csak annyit mondott hogy oldjam meg." - kérdezi olvasónk.Tisztelt Kérdező!

Domainregisztrációs Szabályzat (DRSZ) adminisztratív kapcsolattartóra vonatkozó releváns szabályai a következők:

„Adminisztratív kapcsolattartó: A domainnel kapcsolatos adminisztrációs ügyekben a domain-használó képviselője."

DRSZ 12.5 „A domain-igénylőhöz, illetve domain-használóhoz intézett hivatalos értesítéseket, felhívásokat az adminisztratív kapcsolattartónak a Nyilvántartásban szereplő e-mail címére vagy postai címére kell küldeni."

A fentiek alapján az adminisztratív kapcsolattartót a domain használó általános képviselőjének kell tekinteti, a regisztrátornak elvileg el kéne fogadnia és teljesítenie kéne az adminisztratív kapcsolattartótól érkező utasításokat, kéréséket. Az adminisztratív kapcsolattartó tulajdonképpen teljes befolyással rendelkezik a domain név felett, más kérdés, hogy tevékenységért elszámolással és felelősséggel tartozik a bejegyzett használó felé.

Ha a regisztrátor a fentiek ellenére nem hajlandó végrehajtani az utasításait, javaslom, hogy kérjen a bejegyzett használótól egy írásos meghatalmazást, amiben az aláírást két tanú is hitelesíti, és amiben Önt felhatalmazza a szükséges műveletek elvégzésére, a regisztrátort pedig a kérdéses hozzáférések kiadására. A regisztrátornak ezt a meghatalmazást már el kell fogadnia.

Üdvözlettel,
dr. Halász Bálint
ügyvéd

www.halasznet.hu