Keresés szakértőink válaszai között

Kérdezzen Ön is szakértőnktől!

A szakértő válaszol: megszűnt márkaképviselet domain neve

2012-04-12 09:29:29
"Megszűnt márkaképviseleti jogviszony esetén mi történjen" - kérdezte olvasónk

Olvasónktól az alábbi levelet kaptuk:

 

"Tisztelt Halász Úr!

A korábbi [X] vezérképviselővel (ez egy kft.) az [X] európai vállalata megszüntette a márkaképviseleti szerződést és új társasággal szerződött (ez is egy kft.), aki szeretné az [X].hu domain nevet használni.  Az [X].hu domain be van regisztrálva az előző vezérképviselő által, lemondó nyilatkozatot kér a szolgáltató. Az előző vezérképviselő az [X].hu-t [...]-ban regisztráltatta és [...]-ban megújította,  nem hajlandó lemondani erről a domainről, de ennek okát nem adja.  Jól gondolom-e, hogy amint visszavonták tőle a névhasználati és egyéb márkaképviseleti és kapcsolódó jogokat, onnantól fogva nem jogosult használni az [X] védjegyet semmilyen formában tehát domainként sem?  A domaint külön nem említi a vezérképviseleti szerződése, de azt igen, hogy az [X] márkanév használatára csak a szerződésben foglaltak szerint és a szerződés megszűnéséig, vagy visszavonásig jogosult. Az "[X]" [...] óta bejegyzett védjegy. Felszólítható arra, hogy szüntesse meg az [X].hu használatát?"

 

 

 

Tisztelt Kérdező!

 

Helyes a következtetése, hiszen amennyiben a védjegyjogosult visszavonta a korábbi magyar képviselő részére adott védjegyhasználati jogot (a márkaképviseleti szerződés megszüntetésével), akkor ezt követően az adott társaság nem rendelkezik már többé joggal az adott védjegy használatára. Mára a bírósági gyakorlat teljesen egyértelműen kimunkálta, hogy egy domain név engedély nélkül történő használata védjegybitorlásnak minősül, feltéve, hogy az ügyben a bitorlás további feltételei is fennállnak. Összefoglalva, a korábbi képviselő felszólítható arra, hogy hagyjon fel a védjeggyel megegyező vagy arra megtévesztően hasonlító domain név használatával és azt adja át a védjegyjogosult által kijelölt személynek.

 

Amennyiben a felszólításnak nem tesz eleget a korábbi képviselő, akkor több úton is fel lehet lépni vele szemben a domain név megszerzése érdekében. Az egyik út az alternatív vitarendezés, a másik pedig a védjegybitorlási eljárás. Mindkét eljárásnak megvannak a maga előnyei és hátrányai, az ügy körülményeitől, illetve az eljárást megindító személy (a védjegy jogosultja vagy az új magyar képviselő) preferenciától függően. Az eljárásokban további dokumentumok, igazolások és bizonyítékok benyújtása válhat szükségessé, azonban végső soron jó esélyt látok a domain név "visszaszerzésére".

 

Amennyiben további kérdésük merülne fel, állok rendelkezésükre.

 

Üdvözlettel,

dr. Halász Bálint

ügyvéd

www.halasznet.hu