Keresés szakértőink válaszai között

Kérdezzen Ön is szakértőnktől!

A szakértő válaszol: Honlapkészítő rendszerben létrehozott weblap eladása?

2012-03-27 15:10:44
Honlapkészítő rendszerben készített honlap eladása hogyan történhet?

"Egy honlapkészítő rendszer által készített oldalamat szeretném eladni. Vagy ott csak admin jogokat adhatok el mert a honlapkészítő rendszert üzemeltető cégé az oldal joga? Egyáltalán honnan tudhatom mennyit is ér a lap?"- állt olvasónk kérdésében

 

Tisztelt Kérdező!

 

Egy weboldal, illetve annak alkotóelemei (forráskód, szöveg, képek, videók, dizájn stb.) szerzői jogi védelem alatt állhat, amennyiben ezek egyéni, eredeti jelleget mutatnak fel. Természetesen az is feltétel, hogy a weboldal jogtiszta legyen, azaz mind maga a weboldal, mind az azon hozzáférhető tartalom az Ön saját alkotása vagy ezeket, illetve az ezeken fennálló jogokat jogszerűen szerezte meg.

 

De még ha az oldal nem is áll szerzői jogi védelem alatt (pl. mert azon semmilyen egyéni, eredeti jellegű alkotás nem található meg), akkor is állhat másfajta jogi védelem alatt (pl. mint adatbázis). De még ha erről sincs szó, akkor is képviselhet egy weboldal vagyoni értéket, azaz anélkül, hogy bármiféle nevesített jogi védelemben részesülne, valakinek lehet érdeke az, hogy a weboldal használati jogát megszerezze azért, hogy azt a jövőben ő működtesse.

 

A weboldal tehát számos különböző tényezőből állhat össze, és ennek megfelelően többféle jogi védelemben is részesülhet. Összességében a weboldalon használati jogok állhatnak fenn (tulajdonjog nem jöhet szóba), amelyeket meg lehet szerezni. Az ellenérték a felek szabad megállapodásának tárgya. A használati jog átadásáról (azaz a weboldal feletti rendelkezési jog átadásáról) létrejövő szerződést érdemes írásba foglalni a honlapkészítő céggel.

 

Üdvözlettel,

dr. Halász Bálint

ügyvéd

www.halasznet.hu