Keresés szakértőink válaszai között

Kérdezzen Ön is szakértőnktől!

Szakértői válasz: Érdemes-e a multival pereskedni?

2010-08-31 10:22:49
A védjegy joggal kapcsolatos kérdést szakértő jogász partnerünk válaszolta meg.

"Tisztelt Halász úr, adott egy világcég, amelynek van egy NÉV.domain.com domainje több másik mellett. Egy honlapot készítettek, amely hasonló témában fog megjelenni és ezért elindítottam a  domainNÉV.hu domain regisztrációt. A cég 2-3 napra rá szintén regisztrálta az általam regisztrált domaint, de nem prioritással. Kérdésem, hogy érdemes-e a panaszos eljárását elfogadnom, ez 50 000 Ft-ba kerül, vagy célszerű visszalépnem. A domain név hasonlít, de a világcég aldomaineket használ."

Tisztelt Kérdező!

Az ismert márkatulajdonosok általában gondot fordítanak arra, hogy nevük vagy termékeik, illetve szolgáltatásik márkajelzése védjegyként is oltalmat élvezzen.

A .hu Domainregisztrációs Szabályzat minden domain név igénylő számára kötelezettségként írja elő, hogy a domain név megválasztásakor a lehető legnagyobb gondossággal járjanak el abban a tekintetben, hogy a választott domain név, annak igénylése, illetve annak használata más személy vagy szervezet jogait (pl. védjegyét, névkizárólagossághoz fűződő jogát vagy szerzői jogát stb.) ne sértse. A Domainregisztrációs Szabályzat kifejezetten előírja, hogy a domain-igénylőtől elvárható, hogy a domain név megválasztása előtt ellenőrizze a cégjegyzéket, illetve a Magyar Szabadalmi Hivatal védjegy adatbázisát.

 

Mindkét fenti adatbázis szabadon és ingyenesen hozzáférhető az alábbi címeken:

 

 

Amennyiben az Ön által prioritás nélkül igényelt domain név tartalmazza a világcég nevét vagy valamely védjegyét, akár részben, akár egészben, akkor a multi jogosan léphet fel az Ön igénylése ellen és követelheti magának a kérdéses domain nevet. Ebben a körben nincs jelentősége annak, hogy a világcég a .com tartomány alatti domain nevének sorrendje nem egyezik meg az Ön által igényelt domain névben található szavak sorrendjével.

 

Természetesen amennyiben Ön rendelkezik valamilyen joggal az adott domain névben megjelenő név használatára (pl. az saját neve, cégének neve, vagy netalántán saját védjegye van az adott megjelölésre), akkor van esélye arra, hogy igazolja az igényelt domain névhez fűződő jogos érdekét és a domain nevet megszerezze.

 

Ha azonban az előbbiekről nincs szó, akkor javaslom, hogy vonja vissza a domain névre benyújtott igénylését, mert a .hu Domainregisztrációs Szabályzat fent említett cikkébe ütköző igényléseket a Tanácsadó Testület általában nem teljesíthetőnek ítéli. De ha valamilyen véletlen folytán nem érkezne kifogás az Ön igénylése ellen, és a domain nevet az Ön számára delegálnák, ezt követően egy alternatív vitarendezési eljárást, vagy adott esetben védjegybitorlási pert a világcég nagy valószínűséggel megnyerne, és Ön a domain nevet elvesztené.

 

Üdvözlettel,

 

dr. Halász Bálint
ügyvéd
www.halasznet.hu