Keresés szakértőink válaszai között

Kérdezzen Ön is szakértőnktől!

Cégnévvel azonos domain visszaszerzése

2010-01-19 11:07:11
A cégem nevét valaki beregisztrálta domain névként a .hu alá. Kértem, hogy adja azt át cégemnek, de azt mondta, hogy két hétig tiltakozhattam volna a bejegyzés ellen, és mivel ezt nem tettem meg, nincs többé jogom a domain névre. Igaz ez?
Cégnévvel azonos domain visszaszerzése

Nem. Amennyiben a domain név azonos végnevével vagy megtévesztően hasonlít arra, cége joggal követelheti azt. Az, hogy a bejegyzés előtti két hét alatt nem tiltakozott a bejegyzés ellen, semmiképpen sem tekinthető joglemondásnak.

A .hu tartományra vonatkozó szabályokat tartalmazó Domainregisztrációs Szabályzat alapján különbséget kell tenni az igénylések között aszerint, hogy az adott domain névre az igénylő tud-e valamilyen előjogot igazolni vagy sem. Eszerint beszélhetünk prioritásos és nem-prioritásos igényekről.

Prioritásos igények közé tartoznak azon tartománynevekre vonatkozó igények, amelyek egyeznek pl. az igénylő cégnevével; a prioritásos igényeket a nyilvántartó azonnal teljesíti, azaz az ilyen igények néhány napon belül átfutnak a rendszeren és regisztrálásra kerülnek. Ezzel szemben a nem-prioritásos igények (amikor az igénylő nem tud előjogot igazolni az adott tartománynévre) nem kerülnek azonnal feldolgozásra, hanem a nyilvántartó ezeket a honlapján 14 napra nyilvánosságra hozza. A nyilvántartó a nevet csak akkor regisztrálja az igénylő részére, ha a két hét alatt nem érkezik tiltakozás az adott név regisztrációja ellen. Jellemzően szellemi alkotások jogosultjai (pl. védjegyjogosultak) élnek a tiltakozás lehetőségével. Ebben az esetben a nyilvántartó mellett működő és független szakértőkből álló Tanácsadó Testület határoz abban a kérdésben, hogy az igény teljesíthető-e.

A Domainregisztrációs Szabályzat minden domain név igénylő számára kötelezettségként írja elő, hogy a domain név megválasztásakor a lehető legnagyobb gondossággal járjon el, hogy a választott domain név, annak igénylése, illetve annak használata más személy vagy szervezet jogait (pl. védjegyét, névkizárólagossághoz fűződő jogát, cégnevét vagy szerzői jogát stb.) ne sértse. A Domainregisztrációs Szabályzat kifejezetten előírja, hogy a domain-igénylőtől elvárható, hogy a domain név megválasztása előtt ellenőrizze a cégjegyzéket, illetve a Magyar Szabadalmi Hivatal védjegy adatbázisát.

A fentieken túl a Domainregisztrációs Szabályzat kifejezzen rendelkezik arról, hogy nem értelmezhető joglemondásként és a domain név bejegyzéséhez vagy használatához való hozzájárulásként az, ha egy cég vagy egy védjegy jogosultja nem lépett fel a domain név igénylése ellen, amíg az a kéthetes várólistán volt.

Összefoglalva tehát nem igaz, hogy a bejegyzést megelőző két hét alatti fellépés hiánya korlátozná abban, hogy a domain névre igényt formáljon. A domain név használójának az együttműködése hiányában alternatív vitarendezési eljárást vagy bírósági pert indíthat, amennyiben ezek feltételeit teljesíti.

 

Dr. Halász Bálint