Keresés szakértőink válaszai között

Kérdezzen Ön is szakértőnktől!

Szakértő válaszol: domain név visszaszerzése

2010-06-25 19:33:05
Ha az [xyz]autó nevet beütve egy más illető honlapja jelenik meg akkor jogosan használja az én nevem ?
Szakértő válaszol: domain név visszaszerzése

Tisztelt Kérdező!

Ha arra az [xyz]auto.hu domain név engedélye nélkül történő regisztrációjára gondolt, akkor az első tisztázandó kérdés, hogy az [xyz] szóra tud-e valamiféle kizárólagos jogot igazolni. Ilyen kizárólagos jog lehet védjegy, cégnév, vagy akár személynév is.

Az Ön emailcíméből arra következtetek, hogy az [xyz] szó egyben az Ön vezetékneve is. Ha ez így van, akkor jó esélyt látok arra, hogy az [xyz]auto.hu domain név megszerezhető legyen a mostani használójától.

A következő kérdés, hogy az [xyz]auto.hu domain név jelenlegi használója rendelkezhet-e valamilyen joggal vagy jogos érdekkel a domain névre (pl. cége neve tartalmazza az [xyz] szót), illetve, hogy a domain nevet rosszhiszeműen használja-e. A rosszhiszeműség egyik esete, ha a domain név alatt érdemi tartalom vagy szolgáltatások nem érhetőek el, vagy az alatt csak reklámok találhatóak. Úgy látom, hogy az [xyz]auto.hu domain név éppen erről van szó.

A jogos érdek hiánya, valamint a rosszhiszeműség közül elég egyiket igazolni, de természetesen mindkettőre lehet hivatkozni egy alternatív vitarendezési eljárásban, amely optimális megoldás lehet a domain név visszaszerzésére.

Amennyiben rendelkezik védjeggyel az [xyz] megjelölésre, akkor védjegybitorlási eljárást is indíthat, de a rendelkezésemre álló információk alapján én inkább az alternatív vitarendezési eljárást javaslom.

Engedje meg, hogy figyelmébe ajánljam a .hu tartomány alatti alternatív vitarendezésről szóló írásomat: A .hu vitarendezés előnyei és hátrányai

Ha további kérdése merülne fel, állok rendelkezésére.

 

Üdvözlettel,

 

dr. Halász Bálint
ügyvéd
www.halasznet.hu