Keresés szakértőink válaszai között

Kérdezzen Ön is szakértőnktől!

A szakértő válaszol: védjegy kontra domain név

2012-03-15 10:59:03
Olvasónk kérdésére válaszol Dr. Halász Bálint, a domain nevek jogi területének szakértője.

"Cégem üzleti célra használ egy .hu-s domain nevet 2010 óta. A domainünk már meglétét és használatban létét követően egy konkurens magyar cég nemzeti védjegybejelentést tett egy szóra amelyet tartalmazza a domain nevünk.  Bejelentését követően felszólított többször is a szerinte védjegybitorlásnak minősülő cselekedettel való felhagyásra. Hozzáteszem az ő áruosztálya nem azonos az általunk forgalmazott termékek osztályával de
az ügyben a csavar, hogy adott szóra már van érvényben védjegy , méghozzá nemzetközi szintű egy külföldi cég révén, magyarországi lajstrommal, abban az osztályban, amelyben gazdaságilag tevékenykedünk.
Kérdésem, hogy kinek lehet joga engedélyezni/korlátozni a domain nevünk használatát:
- a korábbi keltezésű nemzetközi védjegy tulajdonosnak, mivel az ő védjegye Magyarországra is kiterjed és így prioritása van?
- esetleg a magyarországi védjegy tulajdonosnak, aki megtilthatja nekünk a használatot valamilyen úton-módon?" - áll olvasónk kérdésében

 

Tisztelt Kérdező!

Az Önök domain nevével megegyező vagy arra hasonlító védjegy lajstromozása jelenthet problémát. Egy védjegybitorlási eljárásban ugyanis irreleváns a korábbi használat, illetve hogy arra jó- vagy rosszhiszeműen került sor. Az ilyen szituáció elkerülése érdekében megfontolandó, hogy a védjegy ellen törlési eljárást kezdeményezzenek, a korábbi használat miatt. Amennyiben ezen eljárás végeredménye kedvező, akkor a védjegy vagy korlátozásra kerül. Persze az áruosztályok kérdését alaposan körül kell járni.

 

A külföldi cég védjegye a fenti vitában nem releváns, de önállóan jelenthet problémát. Amennyiben van lehetőség arra, hogy ettől a cégtől szerezzenek használati engedélyt, akkor arra akár a magyar céggel szemben is lehetne hivatkozni. Kérdés persze, hogy a külföldi cég nem lépne-e fel hasonlóan, ha tudomást szerezne az Önök domain nevéről.


Amennyiben további kérdése lenne, állok rendelkezésére.

Üdvözlettel,

dr. Halász Bálint

ügyvéd

www.halasznet.hu