Keresés szakértőink válaszai között

Kérdezzen Ön is szakértőnktől!

Szakértő válaszol: Üzletnév (brand) és domain név biztosítása

2010-07-28 08:09:32
Cégünk neve és a működtetett üzleteink neve eltér egymástól. Ez utóbbiakhoz domain név és webáruház is tartozik. Mi az üzletnév illetve a domain név levédésének folyamata, kihez lehet fordulni? Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Kérdező!

 

Feltételezem, hogy az üzletnév nevét korábban már regisztrálták domain névként, ezt szeretnék most "jogilag" is bebiztosítani. Ebben az esetben az "üzletnevek", azaz a brand védjegyként való bejelentését javaslom. 

 

A védjegyoltalom a lajstromozással keletkezik a bejelentés napjára visszaható hatállyal és 10 évig tart, majd újabb 10-10 évre korlátlan számban megújítható. A védjegy vagyoni forgalom tárgya lehet, azaz át lehet ruházni, meg lehet terhelni.


A lajstromozást követően a védjegyjogosultnak kizárólagos joga van arra, hogy a védjegyet az árujegyzékben szereplő árukkal kapcsolatban használja, illetve használatára másnak engedélyt (licencia) adjon. A kizárólagos használati jog alapján a védjegyjogosult bárkivel szemben felléphet, aki engedélye nélkül gazdasági tevékenység körében használ (a) a védjeggyel azonos megjelölést olyan árukkal, illetve szolgáltatásokkal kapcsolatban, amelyek azonosak a védjegy árujegyzékében szereplőkkel vagy (b) olyan megjelölést, amelyet a fogyasztók a védjeggyel összetéveszthetnek a megjelölés és a védjegy azonossága vagy hasonlósága, valamint az érintett áruk, illetve szolgáltatások azonossága vagy hasonlósága miatt.


Az áruosztály az áruk és szolgáltatások védjegylajstromozás céljából történő osztályozására szolgáló kategória. Az áruosztályok és azok tartalmának meghatározását a Nizzai Megállapodás mellékletét képező jegyzékben foglaltaknak megfelelően kell megállapítani. A jegyzék elérhető itt: http://classifications.mszh.hu/nice/index.htm#

 

A bejelentésben elvileg meg lehet jelölni teljes áruosztályt is, ekkor a védjegy oltalma kiterjed majd minden adott áruosztályba tartozó árura vagy szolgáltatásra. Minél inkább leíró azonban egy megjelölés az adott áruosztályban, annál inkább érdemes megfontolni, hogy ne teljes áruosztályt jelöljenek meg, hanem azon belül konkrétabb szolgáltatásokat. Ugyanez áll abban az esetben is, ha az adott megjelölést vagy ahhoz hasonló megjelölést más korábban már bejelentette védjegyként. Az adott áruosztályon belüli szolgáltatások a Magyar Szabadalmi Hivatal (MSZH) fenti linkjén megtalálhatóak. Ha egy szóvédjegy esetén a leíró jelleg veszélye mégis fennáll, akkor egy ábra (logó) sokkal nagyobb megkülönböztető erővel rendelkezik, ezért ott még kisebb az esélye a leíró jellegnek, ebben az esetben javasolt ábrát védjegyként bejelenteni. Ugyanez áll akkor is, ha konkrét, a piacra már bevezetett üzletjelző/brand egy logóban jelenik meg, ebben az esetben is megfontolandó az ábrás védjegy bejelentése.

 

Egy magyar nemzeti védjegy bejelentési díja három áruosztályig 74.800,- Ft, amely majd a MSZH-nak fizetendő, ÁFA nem terheli. A díjat a bejelentés napját követő 2 hónapon belül kell befizetni. További áruosztályok díja
32.000,- Ft.

 

Magyar nemzeti védjegyen kívül van lehetőség közösségi védjegy bejelentésére is, ebben az esetben az oltalom az EU országaiban biztosított. Létezik még ún. nemzetközi védjegybejelentés is, ebben az esetben a bejelentésben megjelölt országokban kap oltalmat a védjegy. Utóbbi típusú védjegyek bejelentését akkor javaslom, ha az üzletjelző/brand alatt határokon átnyúló szolgáltatásokat is nyújtanak.

 

Amennyiben további kérdések merülne fel, állok rendelkezésükre. 

 

Üdvözlettel,

dr. Halász Bálint

ügyvéd

www.halasznet.hu