Keresés szakértőink válaszai között

Kérdezzen Ön is szakértőnktől!

A szakértő válaszol: domain regisztráció külföldi részére hogyan lehetséges?

2010-03-02 17:21:32
Az volna a kérdésem, hogy román állampolgárként vásárolhatok .hu domain nevet ? És ha igen, mik a követelmények?
A szakértő válaszol: domain regisztráció külföldi részére hogyan lehetséges?
Mivel Románia is tagja az Európai Uniónak, Ön uniós állampolgárként jogosult .hu alatti domain nevet igényelni. Az ehhez szükséges lépések a következők:
  1. Győződjön meg arról, hogy a kiszemelt domain név szabad-e. Ehhez használhatja a DomainABC.hu portál főoldalán található keresőt vagy a hivatalos .hu adatbázis keresőjét is a http://www.domain.hu/domain/domainsearch/ oldalon.
  2. Ha a domain név már foglalt, és azt meg akarja vásárolni használójától, erre is van mód. Egy domain név használati jogának eladására és megvásárlására számos módon kerülhet sor, de minden esetben javasolt írásba foglalni a felek között létrejött megállapodást. Ha sikerült az eladóval megállapodni a vételárban, mindkét fél alapvető érdeke, hogy a lehető leginkább biztosítsa magát a megállapodás végrehajtása során, hiszen az eladó a domain név feletti rendelkezési jogot mindaddig nem akarja elveszíteni, amíg az ellenértéket meg nem kapja, ezzel szemben a vevő még az ellenérték megfizetése előtt meg akar bizonyosodni arról, hogy a domain név feletti rendelkezési jogot valóban megszerezte. Mindkét fél számára a legkevésbé kockázatos megoldások közé tartozik, ha az ellenérték kifizetésére ügyvédi letét útján kerül sor. Az ügyvédi letétből csak akkor engedhető ki az ellenérték, ha a felek által előre megállapított feltételek bekövetkeztek (pl. a WHOIS-ban megjelenik a vevő, vagy a vevő módosítani tudja a domain név beállításait). A feltételek maradéktalan bekövetkezte esetén természetesen nincs mód arra, hogy az ellenérték visszakerüljön a vevőhöz, az eljáró ügyvédnek kötelessége azt az eladónak kifizetni.
  3. Olvassa el a Domainregisztrációs Szabályzatot a www.domain.hu oldalon, amely .hu alatti domain név regisztráció szabályait tartalmazza. Ennek egyik legfontosabb rendelkezése, hogy a domain név megválasztásakor a lehető legnagyobb gondossággal kell eljárnia abban a tekintetben, hogy a választott domain név, annak igénylése, illetve annak használata más személy vagy szervezet jogait (pl. védjegyét, névkizárólagossághoz fűződő jogát vagy szerzői jogát stb.) ne sértse. A Domainregisztrációs Szabályzat kifejezetten előírja, hogy az igénylőtől elvárható, hogy a domain név megválasztása előtt ellenőrizze a magyar cégjegyzéket, illetve a Magyar Szabadalmi Hivatal védjegy adatbázisát. Mindkét fenti adatbázis szabadon és ingyenesen hozzáférhető az alábbi címeken: (i) cégjegyzék: www.e-cegjegyzek.hu, (ii) a Magyar Szabadalmi Hivatal védjegy adatbázisa: pipacsweb.hpo.hu.
  4. Töltse le az igényléshez szükséges igénylőlapot, ezt írja alá és jutassa el egy .hu regisztrátorhoz. Ezt megteheti a DomainABC.hu portálon keresztül is, a „Domain nevek” fül alatti „Új regisztráció” linkre kattintva.
  5. Attól függően, hogy igénye prioritásos vagy sem (lásd lejjebb), főszabály szerint 2-3 munkanapon belül vagy két hét után használatba veheti a domain nevet.


Röviden a prioritásos és prioritás nélküli igénylések közötti különbségről

A <.hu> tartományra vonatkozó szabályokat tartalmazó Domainregisztrációs Szabályzat alapján különbséget kell tenni az igénylések között aszerint, hogy az adott domain névre az igénylő tud-e valamilyen előjogot igazolni vagy sem. Eszerint vannak prioritásos és nem-prioritásos igények.

Prioritásos igények közé tartoznak azon tartománynevekre vonatkozó igények, amelyek egyeznek az igénylő részére lajstromozott, Magyarország területén érvényes védjeggyel vagy az igénylő cégnevével vagy másfajta nevével. A prioritásos igényeket a nyilvántartó azonnal teljesíti, azaz az ilyen igények néhány munkanap alatt átfutnak a rendszeren és regisztrálásra kerülnek.

A nem-prioritásos igények (amikor az igénylő nem tud előjogot igazolni az adott tartománynévre) ezzel szemben nem kerülnek azonnal feldolgozásra, hanem a nyilvántartó ezeket a honlapján 14 napra nyilvánosságra hozza. A nyilvántartó a nevet csak akkor regisztrálja az igénylő részére, ha a két hét alatt nem érkezik tiltakozás az adott név regisztrációja ellen. Jellemzően szellemi alkotások jogosultjai (pl. védjegyjogosultak) élnek a tiltakozás lehetőségével. Ebben az esetben a nyilvántartó mellett működő és független szakértőkből álló Tanácsadó Testület határoz abban a kérdésben, hogy az igény teljesíthető-e.

 

Üdvözlettel,

dr. Halász Bálint