Keresés szakértőink válaszai között

Kérdezzen Ön is szakértőnktől!

Mi történik az elhunyt személy domain neveivel?

2010-12-17 16:48:07
Mi történik az elhunyt személy domain neveivel?

A hazai regisztrációs szabályok értelmében a domainnévre nem állhat fenn tulajdon, csupán vagyoni értékkel rendelkező használati jog. Ugyanakkor ez a használati jog ugyanúgy örökölhető, akár a tulajdon: ha egy .hu-ra végződő domainnév tulajdonosa meghal, a cím nem szabadul fel azonnal, hanem 60 napos türelmi idő áll be, amely alatt kizárólag az elhunyt örököse nyújthat be igényt az adott netcímre.

Az örökösök többsége többnyire megfeledkezik a domain nevekről - ezek sorsáról általában a hagyatékátadó végzésben sem szoktak rendelkezni a felek  -, így ezek fenntartási díját sem fizetik be az örökösök. Ebben az esetben a regisztrátor felmondhatja a cím fenntartását, és az bárki számára újra regisztrálhatóvá válik.Ha egy magyar domainnevet díj nem fizetése miatt mondanának fel, a fent említett 60 napon kívül további 45 nap áll az örökös rendelkezésre új szerződés megkötésére.

Ugyanakkor a nem .hu-ra végződő, hanem .com vagy .eu címek esetében az internetes címek megszerzése sokkal bonyolultabb feladat, mivel külföldi szervezeteknek angol nyelvű dokumentumokkal alátámasztva kell bizonyítani az öröklés jogosságát.

Üdvözlettel,

dr. Halász Bálint
www.halasznet.hu