Keresés szakértőink válaszai között

Kérdezzen Ön is szakértőnktől!

Szakértői válasz: domain név lejáratának dátuma

2010-08-28 13:36:28
Honnan tudom meg, hogy mikor jár le egy foglalt domain?

Tisztelt Kérdező!

 

Amennyiben .com, net., org vagy más általános felső szintű domain névről van szó, akkor a lejárat napját általában tartalmazza annak a regisztrátornak a WHOIS adatbázisa, amelynél a domain név bejegyzésre került. Ebben az esetben javaslom, hogy a keresést indítsa a www.internic.com/whois.html oldalon, amelyen a keresőbe írja be a domain nevet („www" előtag nélkül, de végződéssel együtt). A megjelelő találatok között megtalálja az adott domain nevet fenntartó regisztrátor nevét. Ezt követően látogasson el az adott domain név regisztrátor honlapjára, és ott megkeresve a WHOIS adatbázist, újra keressen rá az adott domain névre. Az eredmény nagy valószínűséggel tartalmazni fogja a lejárat napját.

Amennyiben országkódos vagy regionális domain névről van szó (pl. .hu, .de, .eu), akkor általában van egy központi WHOIS adatbázis, amelyet a domain nyilvántartója tart fenn. Az ilyen adatbázisok egy része bárki számára hozzáférhető adatként jeleníti meg a lejárat napját, de vannak olyan adatbázisok, amelyek ezt nem tüntetik fel. Utóbbira jó példa a magyar rendszer, amelyben szintén nem jelenik nyilvános információként a lejárat dátuma. A lejárat dátumát ugyanakkor látják a domain név regisztrátorok a belső .hu adminisztrációs rendszerben, így domain név regisztrátora valószínűleg fog tudni további felvilágosítással szolgálni.

Amennyiben más végződés alatti domain név lejáratának dátumára kíváncsi, akkor javaslom, hogy első lépésként keressen rá az adott ország nyilvántartójának honlapjára, például az alábbi oldalon: www.iana.com/domains/root/db/. Ha a nyilvántartó honlapján nem talál WHOIS szolgáltatásra mutató linket, akkor érdemes kipróbálni például a whois.domaintools.com szolgáltatását, és itt rákeresni az adott névre, majd a fenti, általános felső szintű domain nevek esetében jelzett módon megpróbálni eljutni az adott domain név regisztrátorának WHOIS szolgáltatásáig, és ott folytatni a keresést.

Üdvözlettel,
Halász Bálint
www.halasznet.hu