Keresés szakértőink válaszai között

Kérdezzen Ön is szakértőnktől!

Szakértő válaszol: domain ékezetes megfelelőjének lefoglalása

2010-01-24 15:44:45
Ha bejegyeztem egy domain nevet, ami egy termékem megnevezése, de ékezetek nélkül és ennek ékezetes megfelelőjére valaki (versenytárs) lecsap, akkor követelhető-e a név?
Szakértő válaszol: domain ékezetes megfelelőjének lefoglalása
Kedves Tamás!

Kérdéséből nem derül ki, de feltételezem, hogy egy .hu alatti domain névről van szó.

A magyar névtér alatt nincs olyan rendelkezés, amely alapján egy ékezetek nélküli domain név használója automatikusan jogosult lenne annak ékezetes verziójára is.

Amennyiben a terméke neve védjegyként lajstromozva van, akkor két lehetősége van: (1) alternatív vitarendezési eljárást indíthat a domain névért, amennyiben versenytársa jog vagy jogos érdek nélkül igényelte a domain nevet vagy azt rosszhiszeműen igényelte vagy használja fel és ez bizonyítható; (2) védjegybitorlási pert kezdeményezhet, amennyiben versenytársa gazdasági tevékenység körében használja a domain nevet.

Ha nincs lajstromozott védjegye a domain névnek megfelelő megjelölésre, és az adott termék neve másféle oltalom alatt sem áll (pl. szerzői jog, cégnév), akkor névviselési jog megsértése vagy tisztességtelen piaci magatartás miatt perelheti versenytársát. Természetesen e jogalapokon is csak akkor lehet sikeresen igényt érvényesíteni, amennyiben az adott jogszabályok rendelkezéseiben előírt feltételek megvalósultak.

Üdvözlettel,
dr. Halász Bálint