Keresés szakértőink válaszai között

Kérdezzen Ön is szakértőnktől!

Domain név regisztrációja értékesítés céljából

2010-09-15 13:25:42
Kérdezőnk egy domain bejegyzése előtt a webcím értékesíthetőségéről kér információt.

"Van egy igen ismert, egy témára szakosodott hírportál, és nem tudom milyen indíttatásból, de a kötőjeles domain változatot nem regisztrálták be. Az lenne a kérdésem, hogy amennyiben én elindítom a domain regisztrációt, és a domain az én tulajdonomban lesz, úgy a későbbiekben felajánlhatom-e nekik a domain-t megvételre mindenféle jogi következmény nélkül, vagy esetleg ennek lehetnek negatív következményei számomra?" - érkezett olvasónk kérdése.

 

Tisztelt Kérdező!

Amennyiben beregisztráltatja a portál domain nevének kötőjeles változatát és aztán azt felajánlja a portálnak megvételre, ezzel megsérti a portál üzemeltetőjének névviselési jogát, valamint - ha a portál neve védjegyként is lajstromozva van - védjegybitorlást is megvalósít. Az ilyen magatartás domain kalózkodás (angolul cybersquatting), ami fentieken túl tisztességtelen piaci magatartásnak is minősülhet, valamint a fogyasztókat (felhasználókat) is megtévesztheti.

A portál üzemeltetője minden bizonnyal fel fog lépni jogai védelmében, akár bírósági per útján, akár alternatív vitarendezésben. Utóbbival kapcsolatban megjegyzem, hogy a fenti magatartás egyértelműen rosszhiszemű magatartásnak tekinthető, így az eljárás Ön számára negatív kimeneteléhez nem fér kétségem.

Valószínű ugyanakkor az, hogy a domain név nem is kerülne az Ön használatába, mert ha a portál üzemeltetője felfedezi a kéthetes várólistán az igénylést, akkor minden bizonnyal kifogással él az ellen. Ebben az esetben a domain névre vonatkozó igény teljesíthetőségéről a .hu nyilvántartó mellett működő Tanácsadó Testület dönt, hacsak időközben Ön nem vonja vissza az igénylését.

Üdvözlettel,
dr. Halász Bálint
ügyvéd

www.halasznet.hu