Keresés szakértőink válaszai között

Kérdezzen Ön is szakértőnktől!

A szakértő válaszol: Ha a domain a cég régi tulajánál marad.

2010-06-18 15:31:04
Tisztelt Halász úr, a következő szituációra keresnék választ,útmutatást. Adott egy vendéglátóipari egység,mely új gazdára lelt. Ennek a cégnek van egy honlapja is regisztrált domain névvel, ami a régi tulaj tulajdonában maradt, úgymond. Az új tulajnak milyen lehetőségei vannak, ha szeretné a régi már bejáratott domaint használni, tekintve hogy az éttermet már ő üzemelteti, ha a domain név átíratása mint lehetőség nem járható út. Válaszát előre is köszönöm.
 Tisztelt Kérdező!

Ha jól értem akkor arról van szó, hogy van egy cég, amely az étterem korábbi üzemeltetője volt. Ez az cég regisztrált egy domain nevet, amely feltételezhetően megegyezik vagy nagyon hasonlít az étterem nevére. Aztán a korábbi üzemetető eladta az étterem üzemetetésével kapcsolatos jogokat (helységbérlet, engedélyek stb.) a domain név viszont a korábbi tulajdonos nevén maradt.

Az első tisztázandó kérdés, hogy a két cég között jött-e létre írásos megállapodás az adásvételről, és ez tartalmazott-e rendelkezéseket a domain név, vagy általában a good-will, az üzletjelzők, kereskedelmi nevek vonatkozásában.

Ha igen, akkor javaslom, hogy korábbi használót írásban szólítsák fel a domain név átadására. A felszólítólevélhez javaslok mellékelni egy megfelelően előkészített lemondó nyilatkozatot is. Az önkéntes teljesítés hiánya esetén a szerződés teljesítése iránt peres eljárást is lehet kezdeményezni, illetve egy alternatív vitarendezési eljárás is jó eséllyel kecsegtethet.

Ha nem született írásos megállapodás, akkor is javasolt első lépésként felszólítani a korábbi üzemeltető céget a domain név átadására. Ha ezt nem sikerült elérni, akkor érdemes megpróbálni az alternatív vitarendezési eljárást, mert úgy vélem, hogy a korábbi üzemeltető magatartása, azaz a domain név „visszatartása" minősülhet rosszhiszemű magatartásnak, különösen akkor, ha felszólításra sem adja át a domain név használati jogát. Az ördög természetesen a részletekben rejlik, így ennél konkrétabbat a részletek ismerete hiányában nem tudok mondani.

Az alternatív vitarendezés díja 80.000,- Ft + ÁFA (egyszemélyes döntnöki eljárás esetén), valamint erre jön az ügyvédi képviselet díja. Az alternatív vitarendezési eljárás kb. 2-4 hónap alatt ér véget.

Amennyiben további kérdése merülne fel, állok szíves rendelkezésére.

Üdvözlettel,

dr. Halász Bálint
ügyvéd
www.halasznet.hu