Keresés szakértőink válaszai között

Kérdezzen Ön is szakértőnktől!

Családnévvel megyező .com végű domain név megszerzése

2010-12-09 13:52:25
Egy más által már lefoglalt, saját vezetéknevével megegyező domain név megszerzésének lehetőségeivel kapcsolatosan tett fel kérdést olvasónk.

"A családnevemmel azonos .com domainnevet szerettem volna regisztráltatni magamnak, de úgy tűnik, hogy egy cég birtokolja. Vélhetően csak azzal a céllal, hogy az ilyen végződésű e-mailcímek használatáért pénzt kérjen. Az önök véleménye szerint van lehetőség a domain név megszerzésére, vagy adjam fel a domainért folytaott küzdelmet...? " - áll olvasónk kérdésében.

 

Tisztelt Kérdező!

 

Az Ön által megjelölt [xyz].com domain név alatt valóban egy olyan szolgáltatás érhető el, amely lehetővé teszi [keresztnev]@[xyz].com email-címek használatát, ellenérték fejében. A honlapon található információk alapján az amerikai bejegyzésű cég jogelődje révén évek óta nyújt hasonló szolgáltatást.

 

A .com általános felső szintű tartomány alatti vitarendezés nem teszi lehetővé, hogy Ön a fenti domain névvel megegyező családnevére hivatkozással vitarendezési eljárásban követelje magának a domain nevet. A másik lehetőség a bíróság előtti jogérvényesítés lenne, ugyanakkor elenyésző annak az esélye, hogy ezen az úton megszerezhesse a domain nevet. A pert valószínűleg az USA-ban kellene megindítani, ami már önmagában is jelentős költségekkel járna. A körülmények ismeretében azonban ebben az esetben sem tartom valószínűnek, hogy egy amerikai bíróság az Ön javára ítélne. A magyarországi keresetindítás esetén valószínűleg nem állna meg a magyar bíróságok joghatósága és hatásköre/illetékessége, hiszen a domain név nyilvántartója egy amerikai szervezet és az alperes is a tengerentúlon található. De még ha fel is tesszük, hogy egy magyar bíróság igazat adna Önnek, elhanyagolható az esélye annak, hogy a magyar bíróság ítéletét az USA-ban végre lehetne hajtani.

 

Üdvözlettel,

 

dr. Halász Bálint

ügyvéd

www.halasznet.hu