Keresés szakértőink válaszai között

Kérdezzen Ön is szakértőnktől!

Szakértő válaszol: Domain nevemmel azonos Bt-t alapítottak, árt-e ez nekem?

2010-04-04 09:30:36
A kérdezőnk egy korábban bejegyzett domain nevével azonos nevű céget alapítottak. Olvasónk arra kíváncsi, hogy milyen lehetőségei vannak ebben a helyzetben.
Szakértő válaszol: Domain nevemmel azonos Bt-t alapítottak, árt-e ez nekem?

"Bejegyeztettünk egy domain nevet 2009 augusztusban, melyre egy vállalkozást építettünk fel. Mikor megvettük a domain nevet, leellenőriztük és akkor nem volt a domain névvel azonos nevű cég. Most indítottuk el az oldalt, amin tartalomszolgáltatás folyik. Nemrég észleltük, hogy 2010. január 28-án alapítottak a domain névvel azonos gazdasági társaságot. A kérdésem az lenne, hogy levédethetjük-e a nevet? Vagy a cégnek van-e esélye tőlünk elvenni azzal az indokkal, hogy ő neki ugyanolyan névvel van Bt-je. Milyen lehetőségeink vannak?" - áll egy olvasónktól kapott levélben.

Tisztelt Kérdező!

 

Amennyiben cégük neve megegyezik a domain névvel és Önök korábban indították el a domain név alatt a tartalomszolgáltatást, mint ahogyan a másik cég megalakult volna, akkor egyfelől jogos érdekkel rendelkeznek a domain névre, másfelől jóhiszeműen használják azt. Ezért nem kell tartaniuk attól, hogy alternatív vitarendezési eljárásban az ugyanolyan vagy hasonló nevű betéti társaság megszerezze a domain nevet. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a domain nevük teljesen be van biztosítva. Maximális védelmet egy, a domain névvel - így cégnevükkel is - megegyező vagy azt magában foglaló védjegy jelent. Ezért javaslom, hogy minél előbb éljenek védjegybejelentéssel a Magyar Szabadalmi Hivatalhoz.  A védjegy kizárólagos jogot biztosít cégüknek, hogy a védjegyet az árujegyzékben szereplő árukkal kapcsolatban használja, illetve használatára másnak engedélyt (licencia) adjon, valamint bárkivel szemben felléphetnek, aki engedélyük nélkül gazdasági tevékenység körében használja a védjegyet. A védjegyoltalom 10 évig tart, amely újabb 10 évre korlátlan számban megújítható. A védjegybejelentés díja három áruosztályig 74.800,- Ft (amelyet ÁFA nem terhel). A 10 éves oltalmi időből következően a védjegyoltalom évente kb. 7.500,- Ft-os költséget jelent. Amennyiben a védjegy bejelentésével kapcsolatban tanácsadásra, illetve képviseletre van szükségük, kérem lépjenek velem kapcsolatba. Elérhetőségeimet megtalálják honlapomon, a www.halasznet.hu alatt.

 

Üdvözlettel,

dr. Halász Bálint

ügyvéd