Regisztráljon domain nevet!

Részletes keresés Hogyan válasszunk domaint?

Oscar.eu, Bingo.eu, Bpw.eu és Merak.eu ügyben született döntés

Újabb három .eu végű vitás domainügy végkifejletéről számolhatunk be portálunk jogász szakértőjének köszönhetően.
Oscar.eu, Bingo.eu, Bpw.eu és Merak.eu ügyben született döntés
A Cseh Köztársaság Választottbírósága mellett működő ADR (alternatív vitarendezési fórum) foglalkozik a .eu-s domainekkel kapcsolatos jogviták rendezésével. A legutóbbi döntések összegzése:

Oscar.eu - 2006. 05. 18. - ügyszám: 00181

Az igencsak hosszú nevű „SOCIETE COOPERATIVE AGRICOLE DES PRODUCTEURS DE KIWIFRUITS DE FRANCE” francia mezőgazdasági vállalkozás 2005. december 7-én nyújtott be regisztrációs kérelmet az „oscar.eu” domain bejegyzésére, amelyhez kapcsolódóan érvényes közösségi védjegyjogosultságát is csatolta.
A Regisztrációs szabályzat előírja, hogy a kérelemben szerepelnie kell a kérelmező nevének, az automatizált regisztrációs rendszerben azonban abba az adatmezőbe, ahová a bejegyzést kérő nevét kell beírni, maximum 30 karaktert lehet begépelni.
Mivel a kérelmező neve ennél hosszabb volt, a beérkezett regisztrációs kérelemben mindössze a név eleje szerepelt: „SOCIETE COOPERATIVE AGRICOLE D”, így az EURid elutasította a bejegyzési kérelmet arra hivatkozva, hogy a kérelem nem tartalmazza a kérelmező teljes nevét.
Az ADR-hez a felperes francia vállalat tagja, J. Pinel terjesztett be keresetet, amelyben arra hivatkozott, hogy a hibás adatszolgáltatás rajtuk kívül álló technikai okok miatt következett be, emellett rámutatott, hogy a társaság teljes neve megállapítható lett volna a védjegyjogosultság dokumentációjából is, és kérte annak megállapítását, hogy az elutasított regisztrációs kérelem megfelelt a .eu bejegyzésére vonatkozó szabályoknak.
Az EURid elismerte a hibákat, és egy erőtlen ellentámadást is indított, mely szerint Pinel úrnak nincs képviseleti jogosultsága, így nem is indíthatott volna eljárást a vállalat ügyében.
A bíróság megállapította, hogy a felperes valójában a mezőgazdasági vállalat, és nem Pinel úr, de az ADR végül – a .eu ügyek történetében először – az EURid ellen ítélt: megszüntette a bejegyzési kérelmet elutasító döntést, és elrendelte, hogy az „oscar.eu” domain kerüljön bejegyzésre a francia cég javára.

Bingo.eu - 2005. május 19. - ügyszám: 00210

A bingo.eu domain a német Dentikon cég kérésére került bejegyzésre egy, a BINGO szót tartalmazó ábrára vonatkozó védjegyjogosultság alapján.
A regisztráció ellen keresetet nyújtott be egy német magánszemély, Bernd Single, aki 2005-ben jegyeztette be a német védjegyhivatalnál a „bin GO” kifejezést.
Keresetében az elsődleges jogosultság hiányára és rosszhiszeműségre hivatkozott. Álláspontja szerint a Dentikon bejegyzését megalapozó ábrán a BINGO kifejezés nem domináns, így a Sunrise szabályzat 19. cikke szerint nem is lehetett volna bejegyezni. A rosszhiszeműség kérdésében arra hívta fel a figyelmet, hogy a Dentikon 21 hasonló ábravédjegyet jegyeztetett be közvetlenül a regisztrációs periódus megnyílása előtt.
Az ADR elutasította a felperes keresetét, a mivel a Bíróság megítélése szerint a Dentikon regisztrációs kérelmét alátámasztó ábrán egyértelműen a szöveges elem dominál, amely jól elkülöníthető a képes elemektől, így az EURid a szabályosan járt el, amikor erre alapozva bejegyezte a domaint. A rosszhiseműséggel kapcsolatban a Bíróság leszögezte, hogy az ügyben az EURid a felperes, és nem a Dentikon. A .eu bevezetésével kapcsolatos szabályok szerint a rosszhiszeműségről akkor lehetne szó, ha a domain név birtokosa a nevet anélkül jegyeztette volna be, hogy a névhez joga vagy jogos érdeke fűződne, márpedig ez a Dentikon esetében nem áll fenn.

bpw.eu - 2006. május 22. - ügyszám: 000127

A német BPW Bergische Achsen vállalat 2005 December 7-én nyújtott be regisztrációs kérelmet a „bpw.eu” domain bejegyzése iránt, amelyet az EURid elutasított a elsőbbségi jogosultság nem megfelelő tanúsítása miatt.
A BPW keresetet nyújtott be, amelyben megtámadta az elutasító döntést. Álláspontja szerint a német jog szerint csak a védjegy jogosultja mutathatja be a védjegy-bizonyítványt harmadik félnek, ha pedig az EURidnek kételye támadt volna, ki kellett volna vizsgálnia az esetet.
Az ADR megállapította, hogy a „BPW”kifejezésre vonatkozó védjegy-bizonyítvány,a melyet a regisztrációhoz benyújtottak, nem bizonyította a cég jogosultságát, a felperes egyoldalú nyilatkozata nem elégséges bizonyíték a Sunrise szabályzat szerint.
ADR a felperes keresetét elutasította, és megállapította, hogy az EURid szabályosan járt el, mivel a BPW az elsőbbségi joga igazolására nem a .eu bejegyzésre vonatkozó szabályoknak megfelelő tanúsító okiratot melléklet a jelentkezéséhez.
Arra vonatkozóan, hogy az EURid miért nem vizsgálta meg alaposabban a jogosultság hátterét, a Bíróság utalt a Sunrise szabályzat 21.3 pontjára, amely egyértelműen kimondja, hogy a Regisztrátor nem köteles vizsgálni a körülményeket.

Merak.eu - 2006. május 23. - ügyszám: 00207

A belga Merak nevű vállalat a „merak.eu” domain bejegyzésére irányuló kérelmét az EURid elutasította, ezért a fordult a cég az ADR-hez.
A Merak az elsőbbségi jogosultág igazolására három különböző védjegyjogosultságra is hivatkozott, amelyek olyan emblémákra vonatkoztak, amelyeken jól elkülöníthető és a domináns a szöveges felirat: MERAK.
A három védjegy jogosultság közül az egyiknek a bejegyzése körül még voltak vitatott kérdések, ez a védjegy tehát jogerősen még nem került a Merak tulajdonába. Az EURid arra hivatkozva, hogy a benyújtott védjegy jogosultság nem érvényes, elutasította a bejegyzési kérelmet.
Keresetében a Merak elismerte, hogy az egyik védjegy problémás volt, azonban felhívta a figyelmet arra, hogy a másik két jogosultság jogilag teljesen szabályos volt, márpedig egy jogosultság megléte is megalapozza a Sunrise időszakban a bejegyzéshez szükséges előzetes jogosultságot. Az EURid elfogadta a cég érvelését, és válaszában javasolta, hogy az ADR a korábbi EURid döntést szüntesse meg. A Bíróság helyt adott a felperes kérésének, és megszűntette a bejegyzési kérelmet elutasító EURid döntést.
Tetszett a cikk? Megér egy lájkot?
Tetszett a cikk? Ossza meg ismerőseivel « vissza az előző oldalra
nyomtatás küldés
Keresés szakértőink válaszai között

Kérdezzen Ön is szakértőnktől!